Menu

Educație Civică

Cristina Mastacan – Coordonator de proiecte – Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – CENTRAS

Foto_Cristina Mastacan

Cristina Mastacan și-a început activitatea în sectorul neguvernamental ca voluntar al proiectului ”PALTIN-Participarea tinerilor la administrarea locală”, și a continuat ca asistent și apoi coordonator de proiecte în cadrul CENTRAS.
Cristina a coordonat în perioada 2009-2012 activitatea Centrului de Informare al Comisiei Europene la București – EUROPE DIRECT și a coodonat proiecte de dezvoltare internațională (Dă mai departe!), proiecte de sprijinire și dezvoltare a sectorului neguvernamental (Donații Online pentru ONGuri, Forumul Național al Organizațiilor Neguvernamentale din România), precum și proiecte care încurajează parteneriatul cu sectorul de afaceri și administrația publică (Parteneriat pentru Dezvoltare).
În prezent, coordonează activitatea strategică a organizației în cadrul proiectelor implementate și de dezvoltare organizațională.
CENTRAS este o organizație neguvernamentală ce contribuie la dezvoltarea democrației în România prin întărirea sectorului neguvernamental. Pentru acest lucru acţionează ca un centru de resurse şi partener strategic pentru toate tipurile de ONG-uri, pentru administraţia publică centrală şi locală, instituţii internaţionale, mass-media şi companii private.
În prezent, CENTRAS organizează Forumul Național al Organizațiilor Neguvernamentale – 2014 și mediază adoptarea de către Guvern a Politicii Publice Naționale pentru ONGuri în România

Oana Preda – Director, co-fondator – Centrul de Resurse pentru participare publica, trainer, consultant pentru organizatii neguvernamentale, activist civic

Foto_Oana Preda

Oana Preda lucreaza in sectorul neguvernamental din 1996: a inceput la Asociatia Pro Democratia, unde a capatat foarte multa experienta si a inteles mai bine ce inseamna democratia; apoi a lucrat la Institutul National Democrat in cadrul programului de asistenta pentru organizatii neguvernamentale.
In 2006, Oana Preda a fost unul dintre fondatorii Centrului de Resurse pentru participare publica (CeRe) – acum una dintre cele mai active organizatii neguvernamentale din Romania. La CeRe, Oana ocupa functia de director. CeRe este o organizatie preocupata de participarea cetatenilor la luarea deciziilor publie si sustine grupuri de cetateni si organizatii neguvernamentale in eforturile lor de advocacy.
Intre timp, Oana Preda lucreaza si ca trainer si consultant pentru multe organizatii si este membru in Boardul Fundatiei Comunitare Bucuresti.
Pe langa activitatea profesionala, Oana este un activist civic prezent in multe cauze relevante pentru societatea romaneasca.

Iuliana Iliescu, Manager proiect Asociatiei Pro Democratia – Centrul National de Coordonare

Foto_Iuliana iliescu

Iuliana Iliescu este Manager proiecte in cadrul Asociatiei Pro Democratia (APD) iar din 2010 este si coordonator al rețelei Cluburilor APD din țară. Are o experiența în sectorul non-guvernamental de peste 11 ani, dintre care 7 ani au fost dedicate activităților și proiectelor implementate în cadrul APD.
Cele mai multe proiecte pe care le-a coordonat de-a lungul timpului au fost dedicate tinerilor, scopul acestora fiind de informare, conștientizare și implicare a tinerilor de a fi cețățeni activi și de a lua parte la viața comunității.
Cele mai de succes campanii pe care le-a coordonat Iuliana sunt: Educație pentru Democrație, în urma proiectului a rezultat un manual cu același nume, în 2009 a fost abrobat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, și este inclusă în curricula școlară drept curs opțional;
Campania Tinerii impotriva corupției a început în 2010, iar din 2013 se numeșe Plătește Zero pentru ce ți se cuvine, un proiect care vizează tinerii și își propune să educe tânara generație să ia atitudine și să sesizeze faptele de corupție, în special din educație și sănătate. Proiectul a avut un succes mare datorită activității inedite din cadrul campaniei numit Labirintul Anticorupție (https://www.facebook.com/ProDemocratia/posts/1073945799283132);
Parlamentul Tinerilor este un alt proiect de succes, ajuns la a VI-a editiție, de fiecare dată reunește un număr mare de tineri, peste 100, (liceu și studenți) care reușesc, prin intermediului exercițiului practic și a simulărilor, să înțeleagă care este rolul Parlamentului și care sunt funcțiile acestuia într-o socitetate democratică;
Un alt proiect cu tradiție, ajuns la a IV-a ediție este Școala de Vară pentru Democrație, anul acesta proiectul a reunit 60 de tineri cu vârste cuprinse între 14-35 de ani, din întreaga țară. În cadrul Școlii de Vară, tinerii au obținut cunoștințe despre democrație participativă și bună guvernare, psihologie și dezvoltare personală, anti-corupție, drepturile omului și watchdog, dar și abilități de viață prin diverse metode non-formale.
De-a lungul timpului a coordonat și o serie de proiecte dedicate funcționarilor publici, dar și organizațiilot non-guvernamentale mici și medii.
Iuliana a susținut o serie de traininguri pe management de proiect, cetățenie activă, democrație și bună guvernare, transparența decizională și acces la informații de interes public.