Menu

Cel mai bun proiect de cercetare

Cercetare

inițiativă care urmărește dezvoltarea cunoașterii într-un domeniu și care contribuie la rezolvarea unor probleme, stabilirea unor legături, testarea unor ipoteze sau identificarea unor soluții.

Cuprins

Dispozitiv acustic de limitare a capturării accidentale a delfinilor in plasele pescărești – Brănescu Bianca.

Restituire Octavian Smigelschi – Chituta Alexandru Constantin.


Dispozitiv acustic de limitare a capturării accidentale a delfinilor in plasele pescărești – Brănescu Bianca

  • evaluarea stării actuale a populației de delfini din Marea Neagră, în principal, în zona litoralului românesc;
  • monitorizarea populației delfinilor în zona litoralului romanesc;
  • identificarea principalelor cauze ale mortalității în rândul populației de delfini;
  • identificarea de soluții adecvate pentru reducerea eșuărilor în zona litoralului romanesc;
  • creșterea gradului de conștientizare a comunității locale cu privire la populația delfinilor din Marea Neagră;

Marea Neagra se confrunta cu o multime de probleme in prezent (ex. pescuitul ilegal, poluarea, scăderea biodiversității generale, eroziunea costiera etc). Aceste probleme afecteaza si cele trei specii de delfini din Marea Neagra. Unul din principalele motive ale mortalitatii delfinilor este prinderea accidentala a acestora in plase. In anii precedenți, prin monitorizările efectuate, am adunat date cu privire la delfinii esuati: – in 2011 au esuat 2 delfini comuni, 5 afalini si 38 marsuini; – in 2012 au esuat 3 delfini comuni, 5 afalini si 80 marsuini; – in 2013 au esuat 9 delfini comuni, 7 afalini si 154 marsuini. Prin proiectul nostru, urmarim sa reducem numărul capturilor accidentale cu pana la 70%. Pinger-ul este un dispozitiv acustic ce are rolul de a descuraja delfinii să intre în plasele de pescuit prin emiterea unor ultrasunete. Specificatii ADD: – Durata impulsului – 300ms; – Intervalul de timp dintre doua impulsuri – 4s; – Distanta dintre doua ADD-uri – 200m (impulsul emis de un pinger se transmite pe o distanta de 100 m, ceea ce inseamna ca distanta maxima dintre doua astfel de dispozitive este de 200 m); – Frecventa semnalului sinusoidal – 10 KHz. Mecanismul hidro-acustic oprește temporar sonarul delfinilor. Delfinii nu se mai apropie de instrumentele de pescuit iar habitatul delfinilor nu este afectat de utilizarea acestor mecanisme. Transmițătorul se activează și dezactivează automat la contactul cu apa; mecanismul hidro-acustic nu afectează comportamentul peștilor, iar captura nu este afectată. Acestea reprezintă o tehnologie ecologica, folositoare atât pescarului cât și delfinior. Semnalele transmise de mecanismele hidro-acustice nu afectează sonarul delfinilor. Intensitatea semnalului din jurul plasei scade atunci când distanța crește. Astfel, semnalul enervează delfinul cand acesta intră în raza de acțiune a mecanismului, iar cetaceul are timp să se întoarcă și să se depărteze de plasă. Pentru testare s-au folosit două șiruri de setci (plase de pescuit). Pe un șir au fost montate pingere la intervale de aproximativ 200 m. Verificarea funcționării pingerelor utilizate pentru echiparea șirului de setci cu scopul de a reduce capturarea accidentală a cetaceelor, a fost realizată, la intervale de 4-7 zile, în funcție de condițiile meteo.


Restituire Octavian Smigelschi – Chituta Alexandru Constantin

Restituirea şi promovarea operei şi a personalitătii pictorului uitat Octavian Smigelschi. Reînfiinţarea revistei Luceafărul, revistă de literatură, artă şi cultură generală infiintată în anul 1902 de Octavian Goga se desfintată de regimul comunist. Ambele proiecte doresc implicarea mai activă a tinerilor în viaţa culturală şi incurajarea acestora de a se aplica si a acorda o mai mare atentie valorilor şi personalitatilor romanesti. Totodată se urmareste prin cele două proiecte realizarea conclucrării inter-culturale, internationale, inter-etnice şi inter-religioase.

Realizarea de expoziţii, manifestări culturale, sesiuni de comunicări si simpozioane în diferite orase din România: Sibiu, Bucureşti, Oradea, Cluj Napoca.