Menu

Cea mai bună inițiativă de încurajare a voluntariatului

Voluntariat

Inițiativă ( atelier, curs, târg, conferință, proiect, etc.) care să încurajeze spiritul antreprenorial în rândul tinerilor, să își folosească competențele și să îți pună ideile în aplicare.

Cuprins

Cea mai buna inițiativă de încurajare a voluntariatului

„Când tinerilor LE PASĂ!” – ORGANIZATIA PENTRU COPII SI ADULTI CU NEVOI SPECIALE TREBUIE! FILIALA BRAILA 

„Puzzle-ul minţii” – prof. ANDREI DANIELA.

Proiectul „Fa o bucurie de Craciun” – Ghidoarca Monica Larisa.

Proiect caritabil pentru persoane spitalizate – Sîncu Vlad.

„Implicat in comunitatea mea”, finantat de Fundatia PACT si Fundatia Vodafone Romania – Hoaghea Adriana.

„Turneul Binelui” – Moldovan Diana Alexandrina.

Voluntariat in cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj – Andacs Zsolt – Levente.

COM’ON CLUJ-NAPOCA – Hanna Ugron.

„Liceenii şi voluntariatul” – Zanoaga Stefania.

„VOLUNTARIATUL CREEAZĂ PUNȚI SPRE COEZIUNEA SOCIALĂ” – Bacter Claudia.

„Studenți pentru comunitate” – Tașcă Nicolae.

„Gala Avram Iancu” – Nona Virgilia.

„Cântăm pentru viață” – IMPACT Pride of Petroșani.

”Solidari cu cei de lângă noi” – Clubul de inițiativă comunitară ”Ștefi IMPCT”.

Catch a Smile Day – Hoza Cornel Marian.

„Vara Împreună” – Nedelcu Albert.

„Tabara de invatare nonformala Teatru Forum” – Toma Mihaela.

„Festivalul Luminii” – Crețu Dorin.

„CENTRUL CERCETĂȘESC NOCRICH – H.C. Habermann” – Șutea Diana.

„A III-a Universitate de vara ATIMP – Freedom Fest” – Boda Gergely Zoltán.

„Asociația Tinerilor Maghiari din Oradea” – Tamas-Lenard Feher.

„Căutători de fericire” – Poruțiu Amalia Bianca.

”Fii voluntar, implicarea ta contează!” – Pârvan Elena.

„Un pas către viitor” – Popa Dragos.


 „Când tinerilor LE PASĂ!” – ORGANIZATIA PENTRU COPII SI ADULTI CU NEVOI SPECIALE TREBUIE! FILIALA BRAILA

Mişcarea de voluntariat din România s-a dezvoltat constant în ultimii 21 de ani, anul 2001, Anul Internaţional al Voluntariatului, fiind un moment care a dat un impuls extraordinar acestei mişcări, atât prin adoptarea legii 195/2001 (Legea Voluntariatului) – o formă de recunoaştere publică de care această mişcare avea nevoie pentru a se dezvolta, cât şi prin iniţierea unor proiecte de voluntariat constante, vizibile şi cu un impact din ce în ce mai mare. Valoarea voluntariatului este identificabilă pe două dimensiuni majore: · dezvoltarea individuală a persoanelor implicate în activităţi de voluntariat · dezvoltarea comunităţilor şi societăţii în ansamblu.

Contribuţia voluntariatului la dezvoltarea individuală este reflectată în dobândirea de cunoştinţe, competenţe şi abilităţi transferabile pe piaţa muncii, în potenţialul voluntariatului ca oportunitate de învăţare pe tot parcursul vieţii, în cultivarea abilităţilor sociale de tipul încrederii, toleranţei, stimei de sine, respectului pentru diversitate. Contribuţia voluntariatului la dezvoltarea comunităţilor este reflectată în soluţionarea unor probleme locale prin complementarea aportului financiar cu munca voluntarilor, facilitarea coeziunii sociale prin aducerea oamenilor împreună pentru un scop comun, facilitarea integrării sociale şi combaterea riscului de excludere socială a unor categorii sociale vulnerabile.

Contribuţia voluntariatului la dezvoltarea societăţii în ansamblu este reflectată în cultivarea încrederii interpersonale şi creşterea nivelului capitalului social, punerea în practică a valorilor europene de solidaritate, toleranţă şi coeziune socială, fiind o formă de participare activă şi de cetăţenie activă. De asemenea, contribuţia voluntariatului la dezvoltarea societală poate fi cuantificată şi în termeni financiari, atingând valori între 0,5% şi 5% din PIB-ul diferitelor state europene [European Commission – DG EAC. 2010. Volunteering in the European Union]. Situaţia voluntariatului în Uniunea Europeană este marcată de o medie de implicare de 30% potrivit Eurobarometrului din noiembrie 2010, dintre care 13 state situate peste această medie, printre acestea remarcându-se Olanda, Danemarca şi Suedia unde implicarea depăşeşte 50% din populaţie [European Commission. 2010. Eurobarometre 73. Public Opinion în the EU. Volume 2. November 2010. Bruxelles].

Profilul voluntarilor la nivel european indică un grad mai mare de activism al cetăţenilor cu un nivel socio-economic ridicat şi aproximativ 20 de ani de şcoală, persoane active pe piaţa muncii şi care manifestă interes sporit pentru viaţa publică. (EBR73: pp. 174). Echivalentul contribuţiei financiare a voluntariatului la PIB atinge, în state precum Austria, Olanda şi Suedia, procente între 3% şi 5%, iar în Marea Britanie, Finlanda şi Danemarca peste două procente. Problema identificată: În comparaţie cu alte state, nivelul la care se situează voluntariatul în România este sub media europeană, Eurobarometrul din noiembrie 2010 indică o rată de implicare a populaţiei ce plasează România în categoria ţărilor din Uniunea Europeană cu un nivel scăzut de implicare.

Acest lucru e întărit chiar de cadrul legislativ cu privire la voluntariat în România, care cuprinde o serie de legi şi reglementări care contrazic chiar Legea 195/2001, legea cadru de reglementare a voluntariatului în România [Radu, M.B. şi C. Rigman. 2010. Politici publice cu privire la voluntariat în România şi Uniunea Europeană – o perspectivă comparată]. Organizaţiile neguvernamentale active sunt cele care utilizează voluntariatul pe scară largă, dintre cele aproximativ 21000 de organizaţii active, 90% declarând că implică voluntari în activitatea lor şi 68% funcţionând fără niciun angajat, exclusiv pe baza implicării voluntare a membrilor [Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. 2010. România 2010. Sectorul neguvernamental: profil, tendinţe, provocări.]. Peste jumătate dintre liderii organizaţiilor neguvernamentale din România declară că au suficienţi voluntari şi că aceştia vin singuri la organizaţie, iar 3,3% menţionează că nu pot oferi oportunităţi de implicare tuturor celor care doresc să devină voluntari (FDSC: 88), denotând astfel o slăbiciune structurală a sectorului care nu are capacitatea să absoarbă cererea de voluntariat prin oferirea unui număr suficient de oportunităţi organizate de implicare.

Astfel proiectul „Când tinerilor LE PASĂ!”, care se încadrează în prioritatea MTS – 1.3 PARTICIPARE ŞI VOLUNTARIAT, propune: – Să ofere un cadru de manifestare a voluntariatului în activități pentru tinerii cu dizabilități – Să stimuleze participarea activă a tinerilor, cu şi fără dizabilităţi, la viaţa societăţii – Se promoveze voluntariatul în comunităţile a 6 judeţe (Brăila, Galaţi, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Tulcea)


 „Puzzle-ul minţii” – prof. ANDREI DANIELA

Proiectul a pus bazele Cercului de lectură PHOEBUS a colegiului, pentru ca apropierea de carte sã devinã o deprindere zilnicã, iar plãcerea de a citi o necesitate. Sursã de îmbogãțire spirituală, de plãcere, cartea dispune de valențe estetice și morale sigure, ce cultivã simțiri frumoase, sentimente alese și le expune elevilor comportamente diferite.

Ținând cont de înclinațiile, particularitãțile de vârstã și dorințele fiecãruia, proiectul „Puzzle-ul minţii” coordonat de prof. ANDREI DANIELA formeazã priceperi, deprinderi de exprimare corectã, dar și de conduitã, dezvoltã memoria și creativitatea. Ne propunem să dezvoltăm gustul pentru lectură în rândul elevilor din colegiu ca, la rândul lor, aceștia să-l exercite la întâlnirile lunare care vor avea loc la centrul de Plasament „Cocorii 2” din Tulcea, dar şi în rândul elevilor de la Şcoala Gimnazială „Constantin Găvenea” din oraş.

Elevii colegiului vor lectura mai multe opere dintr-o listă bibliografică dată, iar împreună cu elevii din centre vor efectua relectura unora dintre acestea argumentând alegerea făcută, în manieră clasică sau modernă. Vrem astfel ca atât elevi din colegiul nostru, cât si copiii din centrul de plasament şi şcoala gimnazială să accepte ca pe o realitate spusele proverbului „Cine are carte, are parte”.


Proiectul „Fa o bucurie de Craciun” – Ghidoarca Monica Larisa

Scopul proiectului – impartasirea bucuriei Craciunului copiilor care provin din familii defavorizate – cooptarea cat mai multor tineri care sa desfasoare activitati pentru indeplinirea aceluiasi scop comun – transmiterea mesajului ”Prin voluntariat,prin efort colectiv oamenii obisnuiti devin mai puternici”.


Proiect caritabil pentru persoane spitalizate – Sîncu Vlad

Trei motive pentru care participantul consideră că ar putea să câștige:

– se adresează unor persoane spitalizate la Căminul Spital Brănișca – Jud. Hunedoara

– proiectul este o ocazie de a aduce bucurie în sufletele bolnavilor în ajunul sărbătorilor de iarnă

 – banii pentru cadouri provin din vânzarea obiectelor decorative realizate de elevii școlii împreună cu părinții lor


„Implicat in comunitatea mea”, finantat de Fundatia PACT si Fundatia Vodafone Romania – Hoaghea Adriana

Tinerii au avut activitati pentru dezvoltarea personala, au pictat ziduri si au demonstrat ca Mioveniul merita culoare, au confectionat obiecte pentru bobocii scolilor din oras si au realizat spectacole caritabile, concursuri de creatie plastica.


„Turneul Binelui” – Moldovan Diana Alexandrina

Asociația Impact Bistrița susține dezvoltarea voluntariatului și a simțul civic, îi susținem pe tinerii cu inițiativă, de asemenea ne dorim ca fiecare copil să poată zâmbi, chiar dacă provine dintr-o familie defavorizată, motiv pentru care am derulat proiectul “Turneul Binelui”, la inițiativa voluntarilor asociației noastre.

Proiectul „Turneul Binelui” s-a derulat în perioada 1 Iulie – 29 Iulie 2015, proiectul a fost iniţiat în scopul ajutorării celor 100 de copii din mediul rural şi a constat în colectarea de haine, încălţăminte, rechizite şi alte obiecte ce pot fi utile în vederea frecventării şcolii. In cadrul proiectului am pregătit aproximativ 400 de cutii pentru copii din com Tarlisua (50), com Urmeniș (30) si com Maieru (20), Județul Bistrița-Năsăud.

 În acest sens am stabilit ca punct de colectare, sediul Asociatiei Impact Bistrita ne-am bazat si pentru acest proiect pe parteneriatul cu Directia pentru Sport si Tineret Bistrita Nasaud. Institutie care ne sprijina de 3 ani de zile in derularea actiunilor de voluntariat la noi in oras Donatori au fost, in principal, cei 100 de voluntari activi ai Asociatiei Impact Bistrita, iar mai apoi 15 voluntari ai As. Impact Bistrița, timp de o luna au primit/sortat/impachetat donatiile primite.


Voluntariat in cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj – Andacs Zsolt – Levente

Uniunea Studentasca Maghiara din Cluj sa ocupat incepand cu prima editiei a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj cu organizarea si coordonarea voluntarilor in cadrul evenimentului. Scopul nostru principal este de a organiza in asa fel voluntarii incat sa poata participa in numar cat mai mare.

Tot odata am organizat in asa fel munca de voluntariat, incat fiecare participant sa isi poata aleaga domeniul de munca preferat. In fiecare an numarul de voluntari a crescut semnificativ, la ultima editie am avut circa 400 de tineri veniti din diferite orase si tari, cum ar fii Austria, Germania, Ungaria si din Romania. 


COM’ON CLUJ-NAPOCA – Hanna Ugron

COM’ON CLUJ-NAPOCA: Proiectul de Bugetare Participativă (BP) își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți a) bugetului public.

Scopul acestui proiect a fost derularea unui proces de bugetare participativă bazat pe implicarea tinerilor și mobilizarea grupurilor informale de tineri. Pe baza rezultatelor obținute, Municipiul Cluj-Napoca a finanțat implementarea unor proiecte în cadrul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului pentru aceste grupuri informale.

Obiectivul strategic a fost crearea unui portofoliu de proiecte propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care contribuie la participarea activă a locuitorilor în viața comunității, se vor derula în spații publice și comunitare și vor asigura accesul liber fără o barieră financiară (bilet). Alocarea totală din bugetul local pentru propunerile grupurilor informale a fost de 500.000 lei.

Iar ierarhia proiectelor finanțate a fost stabilită prin vot public. „COM’ON Cluj-Napoca” a fost denumirea aleasă pentru această inițiativă. Proiectula fost propus de Grupul PONT în parteneriat cu Federația SHARE Cluj-Napoca și cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca ca și Buget Participativ de Tineret în Cluj 2015, Capitala Europeană a Tineretului.

Alocarea financiară de 500.000 lei pentru acest proces a fost realizată și în fapt de Municipiul Cluj-Napoca. Și mai mult, Fundația Comunitară Cluj, Asociația pentru Relații Comunitare, ERSTE Stiftung și BCR. Vezi detalii despre rezultate într-un infografic ce prezintă întregul demers.


„Liceenii şi voluntariatul” – Zanoaga Stefania

”Liceenii şi voluntariatul”, targ de voluntariat, ediţia a treia. La initiativa Consiliului Scolar al Elevilor din Liceul Teoretic „Ovidius”, tinand cont de dorinta elevilor de a afla mai multe despre oportunitatile de voluntariat din judetul Constanta, am organizat un eveniment care a reunit 19 organizatii si asociatii din Constanta, care au acoperit un spectru larg de domenii, de la protectia mediului la antreprenoriat si de la programe sociale la promovarea educatiei stiintifice a elevilor.

Deoarece recunoaștem contribuția pe care activitățile de voluntariat o poate avea în dezvoltarea tinerilor, am considerat oportună promovarea acestui concept, ca şi prezentarea programelor de voluntariat în Constanţa. Asociatiile si-au prezentat portofoliul de proiecte si oportunitatile pe care le ofera tinerilor.

 La invitația noastră au răspuns19 asociații din Constanța: Centrul de zi ARCA, Baylor Marea Neagră, ONG Mare Nostrum, Fundația Alături de voi, Asociația SWEET Land, Corpul Voluntarilor Gărzii Naționale de Mediu Constanța, Centrul Roman pentru Educație Economică, Sigma Development, Asociația Sport pentru Sănătate, Centras Constanța, Interact Pontus Euxinus, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, Asociația Studenților și Medicilor Voluntari Constanța, Fundația Giovanni Bosco, Asociația Civicum Voluntaris, Asociația Solidaritatea Femeilor Dobrogene, Youth Academy, Organizația TEAM, European Law Students Association Constanța.


„VOLUNTARIATUL CREEAZĂ PUNȚI SPRE COEZIUNEA SOCIALĂ” – Bacter Claudia

Asociația CHARIS a fost înființată de către studenți ai specializării Asistență Socială din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea din Oradea. Ea a luat ființă din dorința tinerilor de a se implica activ în viața comunității locale și de a contribui la rezolvarea unora dintre problemele cu care se confruntă membrii grupurilor dezavantajate.

Activitățile implementate de către membrii Asociației CHARIS în perioada iulie-noiembrie 2015 în cadrul proiectului “VOLUNTARIATUL CREEAZĂ PUNȚI SPRE COEZIUNEA SOCIALĂ” se adresează deopotrivă elevilor și studenților.

Proiectul are ca scop conştientizarea acestora cu privire la unele dintre problemele sociale existente la nivelul comunității locale și stimularea implicării active prin participarea la activități de voluntariat în domeniul social. Inițiatorii proiectului doresc să împărtășească din experiența dobândită până în prezent în domeniul social prin proiectele implementate în ultimii ani, din dorința de a impulsiona și alți tineri să se descopere pe ei înșiși, să învețe să îi accepte pe cei care se confruntă cu probleme, dar și să contribuie activ la rezolvarea unora dintre problemele pe care aceștia le întâmpină.


 „Studenți pentru comunitate” – Tașcă Nicolae

Participarea publică este o deficiență a societății românești. De fapt, România este codașa Uniunii Europene la acest capitol. Asociația noastră și-a propus prin acest proiect să schimbe această stare de fapt și să le arate tinerilor, studenți din Valea Jiului – județul Hunedoara, ce inseamnă participarea publică și ce oportunități poate să le ofere acest domeniu. 


„Gala Avram Iancu” – Nona Virgilia

Proiectul se numeste ”Gala Avram Iancu”. Acesta a avut scopul de a promova și susține activitatea extrașcolară susținută de elevi. Premierea lor are rolul de a-i stimula, întrucâ Gala s-a ținut într-un mediu formal și elegant, ridicând nivelul importanței activităților.

Astfel, generațiile noi vor fi încurajate ca pe viitor să participe tot mai mult la concursuri, antrenamente, voluntariate, fără a mai fi limitate de contextele sociale des întâlnite, în care efortul depus nu le este recunoscut.

Creșterea implicării lor va avea ca rezultat îmbunătățirea comunității în care trăiesc, doarece domeniile pentru care elevii sunt premiați, reprezintă puncte de bază în situațiile actuale și concrete (concursuri de IT care formează viitorii informaticieni, voluntariate mulate pe aspecte comune precum bussiness, cultural, social, relații interregionale și internaționale- exemplu: RIUF-dezvoltând capacitățile de organizare, muncă în echipă, muncă în folosul comunității, gestionarea unei situații critice, concursuri de literatură, concursuri sportive- care echilibrează dezvoltarea adolescentului psihologic și nu numai).


„Cântăm pentru viață” – IMPACT Pride of Petroșani

”Cântăm pentru viață” este un proiect de suflet al voluntarilor clubului de inițiativă comunitară IMPACT ”Pride of Petroșani” din Școala Gimnazială ”I. Gh. Duca” Petroșani. Totul a început cu o întâlnire pe care impacţii au avut-o în primăvara acestui an cu d-na doctor Carmen Bursesc, Şef Secţie Neonatologie a Spitalului de Urgenţă din Petroşani.

Aceasta le-a spus că multe mame au probleme în asigurarea unui minim de hăinuţe pentru bebeluşii lor. Din păcate, gradul mare de sărăcie din Valea Jiului nu este o noutate.

Voluntarii au adunat în jurul lor colegi din Şcoala Gimnazială „I.G.DUCA”, dar şi din alte şcoli din Petroşani, iar împreună au organizat un spectacol caritabil, în urma căruia au strâs 1800 Lei. Cu banii strânşi în urma spectacolului, impacţii au reuşit să cumpere 6 pachete cu toate cele necesare pentru nou-născuţi: trusouri; costumaşe pentru zile obişnuite, dar şi pentru botez; body, mănuşi, păturică, scutece, şerveţele umede, săpun şi şampon, pantofiori, ciorapi, cremă.

 În plus, pentru doamna Zamora, care are încă 6 copii, şi fiica ei născută prematur, impacţii au mai donat un trusou şi 3 cutii de hăinuţe foarte puţin purtate. Mai mult, pentru spital au donat două calorifere electrice, toner pentru imprimanta secţiei, 6 topuri de hârtie xerox şi 7 cutii de hăinuţe. Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” Petroşani a oferit gratuit sala de spectacol, Primăria Municipiului Petroşani a oferit sonorizare gratuită, iar Kapital TV şi Gazeta de dimineaţă au promovat evenimentul impacţilor.


”Solidari cu cei de lângă noi” – Clubul de inițiativă comunitară ”Ștefi IMPCT”

Clubul de inițiativă comunitaă ”Ștefi IMPCT”, din Colegiul Național Ștefan cel Mare – Hârlau, Iași a identificat o zonă geografică izolată și greu accesibilă (Deleni și Pârcovaci) de lângă orașu lor, unde au dorit să intervină pentru a îmbunătăți situația celor 15 familii sărace – locuitori ai acstei zone.


Catch a Smile Day – Hoza Cornel Marian

Pe 7 August, te provocam sa fii o persoana mai zambareata si sa redescoperi bucuria in lucrurile simple. Te provocam sa faci ceva frumos, oricat de mic; ceva altruist pentru cei apropiati tie si nu numai. In fiecare an pe 7 August provocam lumea sa fie mai activa, mai zambareata si sa redescopere bucuria in lucrurile simple. Provocam oamenii sa faca ceva frumos, oricat ar fi de mic, ceva altruist pentru cei din jur. Incercam sa ne folosim de lucrurile marunte (baloane, stickere, post-it-uri cu mesaje motivationale/incurajatoare, flori, acadele, etc.) sa aducem zambetul pe fetele oamenilor.

Dorim sa apropiem oamenii prin gesturile simple, sa priveasca partea pozitiva a fiecarei zi, sa realizeze conexiunea umana, sa fie mai fericiti cu fiecare clipa a vietii lor. In 7 august a fiecarui an (2014 si 2015), in zonele aglomerate/circulate ale oraselor participante din Romania, Europa, America si Asia, voluntarii (Smile Catchers) organizeaza diferite actiuni in care oamenii sunt incurajati sa zambeasca mai des si sa raspandeasca buna dispozitie la randul lor.

 Campania este sprijinita de diferiti artisti autohtoni si internationali denumiti „Ambasadori ai zambetelor” (Smiley, Coma, Holograf, Lost Frequencies, Golan, Grimus, etc.).

De asemenea campania este sprijinita si de parteneri precum cafenele, pub-uri, cluburi in cadrul carora clientii platesc consumatia cu un zambet. Pe langa acesti parteneri campania este sprijinita si de alte companii din domeniul IT, bancar, florarii, productie publicitara si parteneri media (Ziar de Cluj, Rock FM, Cluj life, partytude.ro, etc.)

In cele doua editii, din 2014 si 2015, pe langa echipa Beard Brothers si The Sisterhood in desfasurarea campaniei Catch a Smile Day s-au implicat peste 400 de voluntari din toate orasele lumii.

Album foto 2015 – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.493869644112363.10737 41915.238255503007113&type=3 2014 – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.350991138400215.10737 41893.238255503007113&type=3


„Vara Împreună” – Nedelcu Albert

În luna ianuarie voluntarii au făcut publicitate la proiectul pentru voluntariat „Vara Împreună”; din februarie până în iunie a urmat pregătirea pe cele patru echipe, pe activități și jocuri. Între 22 iunie – 17 iulie, zilnic de la 9.00 – 17.30, voluntarii și-au prezentat activitățile pe le-au pregătit. La orele 9,00 voluntarii intrau în ședința zilnică, iar la 9,30 începeau „bansurile de primire”, adică dansuri de grup în care se învățau aceleași mișcări pe ritmul muzicii. La 9,45 erau turneele de dimineață de basseball, basket, rațele și vânătorii; urma la 10,15 un scurt metraj, explicația acestuia și discuțiile pe grupuri de vârstă, ce reprezenta viata lui Ioan Bosco, împărțită în 16 episoade, iar actorii erau chiar voluntarii ce au pregătit încă din februarie acest lucru.

Până la prânz se desfășurau activitățile propriu-zise:

 Activități din domeniul artă: – aluat cu sare: aluatul devenea asemănător cu plastilina, doar că era din făină și sare…, pentru a modela diferite figuri (animale, flori, etc); – art fantasy: s-au realizat diferite lucrări, în special origami și tehnica șervețelului pentru rame; – brățări chocher: realizate din fir de plastic împletit… armonic; – brățări elastice: combinând fire elstice din diferite culori; – brățările prieteniei: brățări din ață sau sfoară colorată; – cupru și ojă: s-au realizat copăcei din sârmă de cupru; frunzele erau făcute dând un strat de ojă acolo unde era făcută o mică buclă a cuprului îndoit; – desen: voluntarii au avut posibilitatea de a se exprima, într-un mod simplu și plăcut, de a visa; – pictură pe carton: alegând culori frumoase și prin armonizarea lor pe cartonul de culoare albă, voluntarii au realizat lucruri deosebite; – pictură cu nisip: se realizează o frumoasă pictură, după care se împresoară nisip colorat; – pirogravură: cu ajutorul fierului încins se „desenează” pe placaj, și, de asemenea, activități din domeniul cultură: – limba engleză (împărțiți în trei grupe: începători, medii și avansați); – informatică power-point; – informatică movie-maker.

În timpul pauzei de masă, începând cu orele 12,00, voluntarii puteau să joace „jocuri libere” sau să aleagă unul dintre cele patru ateliere: teatru, clowni, tobe și dans. Începând cu orele 14,00 se dansau din nou bansurile, iar la 14,30 se organiza în fiecare zi câte un „Joc Mare”.

După orele 16.00 era verificarea pe echipe, anunțurile, discuții libere îndeosebi despre importanța școlii, a familiei, etc. În fiecare vineri seara, voluntarii au organizat diferite scenete, cântece, jocuri speciale pentru cele patru „Serate cu părinții”.

 În a doua parte a vacanței vară, voluntarii și-au făcut ei înșiși temele de vacanță și au ajutat și pe alții să le termine și să le facă cât mai corect. De asemenea, voluntarii au reașezat materialele și sălile de activitate în perioada 20-26 iulie.

 În perioada 27 iulie – 2 august, voluntarii au avut ultimele pregătiri pentru schimbul de experiență cu voluntarii din Chioggia (Italia), care s-a desfășurat între 3-19 august; la acest schimb de experiență, voluntarii noștri i-au primit cu căldură pe cei 28 voluntari din Chioggia, au făcut cunoștință prin domeniul artei și culturii (prin unele activități de mai sus), au vizitat împreună Constanța și stațiunea Mamaia. În a doua parte a experienței, tinerii voluntari români au vizitat Chioggia și au luat parte la viața de voluntari ai tinerilor italieni. Prin realizarea unei tabere de voluntari la sfârșitul vacanței de vară la Roman – Lacul Roșu – Bacău se încheiau activitățile din Vara Împreună.

 Odată cu începerea anului școlar, au început și verificările voluntarilor asupra Verii Împreună; prin sărbătoarea Zilele Oratoriului, 18-20 septembrie, s-a marcat reîntâlnirea oficială a voluntarilor ce au început verificarea detaliată a Verii Împreună.


„Tabara de invatare nonformala Teatru Forum” – Toma Mihaela

Beneficiarii proiectului au fost tineri care provin din familii dezavantajate material sau centre de plasament.

Participanţii au obţinut informaţii în legătură cu activitatea unui număr de patru organizaţii locale implicate în lucrul cu tinerii sau având tineri voluntari implicaţi în proiectele desfăşurate. Profilul acestor organizaţii este destul de diferit: educaţie, incluziune, prim ajutor, mobilităţi internaţionale etc., iar participanţii au la îndemână o gamă largă de posibilităţi de intervenţie socială prin intermediul acestor organizaţii.

Tinerii participanţi au beneficiat de numeroase sesiuni de comunicare eficientă în urma cărora şi-au însuşit strategii corespunzătoare de ascultare activă şi de exprimare asertivă a mesajelor. Au învăţat să distingă faptele de emoţii şi să evite sau să gestioneze corespunzător eventuale conflicte. Participanţii au fost instruiţi şi au utilizat metoda Teatrului Forum pentru semnalizarea de situaţii reale de opresiune şi şi-au dezvoltat abilităţile de gândire critică în analizarea şi alegerea celei mai bune soluţii pentru diferite situaţii de criză. Metodele folosite, formatul cursului realizat în cadrul unei tabere de învăţare şi dezvoltare au încurajat spiritul de echipă, implicarea şi contribuţia proprie, cunoaşterea celorlalţi şi autocunoaşterea, acceptarea diferenţelor şi comuniunea în cadrul societăţii.


„Festivalul Luminii” – Crețu Dorin

Festivalul Luminii este un eveniment național sincron, organizat anual de către membrii Organizației Naționale “Cercetașii României” și tinerii voluntari locali. În anul 2015, festivalul ajunge la cea de-a 11-a ediție în Cluj Napoca.

Trei motive pentru care participantul consideră că ar putea să câștige: Mobilizarea a 200 de voluntari externi care au creat împreună cu 100 de cercetași un spațiu liniștit, de deconectare de la agitația vieții cotidiene. Realizarea unui festival ecologic (nu se folosește curent electric, hârtia pentru gulguțe este reciclată) și economic (buget<10000ron). Proiectul încurajează exprimarea creativității tinerilor (aria Forme), promovează tinerii artiști clujeni (foto, muzică acustică, jonglerii cu foc) și responsabilizează tineri de 16-24 ani în luarea de decizii și implicarea într-un eveniment pentru comunitate.

În urma festivalului, pe lângă prietenii, cercetașii și voluntarii externi sunt mai bogați în abilități și competențe de lucru în echipă, de planificare, de management al timpului și al echipei, de fundraising și de advertising. 

S-a crearet o bază de date de voluntari, dispuși să activeze și în alte proiecte cu impact social, cultural și artistic. Creșterea vizibilității la nivelul instituțiilor din județul Cluj. Implicarea numărului mare de voluntari externi, surse externe de finanțare: sponsorizări, finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean și programul ce a reușit să fie realizat în procent de 100%.


„CENTRUL CERCETĂȘESC NOCRICH – H.C. Habermann” – Șutea Diana

CENTRUL CERCETĂȘESC NOCRICH – H.C. Habermann (centru educațional și de voluntariat) este unicul centru educațional/de voluntariat de acest tip din România, o inițiativă unică care funcționează pentru și prin implicarea voluntarilor. Centrul este amplasat în Nocrich, o mică comună din jud. Sibiu și a luat naștere din entuziasmul, viziunea și munca continuă a unor voluntari dedicați ai ONCR, care au văzut potențial atât pentru dezvoltarea comunității locale, dar și a tinerilor implicați activ în programele educaționale. Inițiativa a pornit de la încrederea că învăţarea prin acţiune asigură o însuşire activă a cunoştinţelor, deprinderilor şi atitudinilor.

 În opoziţie cu învăţarea teoretică, învăţarea prin acţiune înseamnă a învăţa din experienţele de zi cu zi şi din oportunităţile de urmărire a pasiunilor. Prin activitatea și implicarea lor neîntreruptă, voluntarii au oferit comunităţii locale șansa de a descoperi cea mai mare mișcare de tineret din lume – cercetășia, de a cunoaşte filosofia voluntariatului, a educaţiei non-formale și implicării active în comunitate.

 În toată perioada anului, centrul educațional desfășoară activități de încurajare a voluntarilor, de creare de programe pentru alți noi voluntari din toată țara, dar și din toată lumea cu vârste începând de la 15 ani. An de an, în cadrul Centrului au loc evenimente, training-uri, tabere cercetășești, stagii de formare și multe alte activități educaționale. Activitatea ca centru educațional de tineret a început după o colaborare între Fundația Sașilor Transilvăneni și ONCR, partener în planificarea și găzduirea unei serii de tabere.

După o perioadă lungă în care s-a lucrat cot la cot pentru dezvoltarea Centrului prin sustenabilizarea activității acestuia, în 2014 Centrul Cercetășesc obține Personalitate Juridică. Ulterior, anual, numarul tinerilor care s-au alaturat conceptului a crescut, iar dorinta de dezvoltare a devenit din ce in ce mai prezenta. De la înființare, centrul scout continuă să primească oaspeți și voluntari din întreaga lume, din țări ca: Franța, Belgia, Spania, Italia, Germania, Suedia, Elveția, Danemarca, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Argentina, Norvegia, Portugalia, Republica Cehă, Brazilia, Islanda, Austria și Africa de Sud.

Prin activitatea sa, centrul scout a câștigat o reputație internațională pozitivă ca un loc în care oamenii se pot implica activ și pot crește împreună într-o comunitate multiculturală. De la începutul existenței centrului de tineret, au fost organizate mai multe tabere de vară în cadrul cărora tinerii au posibilitatea de a se implica în diverse activități, cum ar fi: ateliere de lucru al căror scop a fost de a dezvolta abilitățile creativitate și de inovare, construcții din lemn, implicare activă în comunitate, activități în aer liber, drumeții pe trasee rurale, explorări, toate cu scopul de a descoperi istoria și tradițiile de veacuri ale regiunii.

 În 2015 a fost găzdui un schimb de tineri inspirat din activitatea din 2014. Schimbul de tineri Discovering Culture and Crafts on Hartibaciu Valley a adus împreuna 48 de participanți din România, Islanda, Republica Cehă, Franța, Portugalia și Macedonia care au descoperit timp de 10 zile zona Văii Hartibaciului, tradițiile și meșteșugurile locale într-un mod non-formal. Centrul a devenit gazdă la începutul lui 2015 pentru patru voluntari din Portugalia și Republica Cehă care au fost implicați într-un stagiu de voluntariat EVS timp de 9 luni de zile.

În 2014 a fost găzduit un schimb de tineri de 6 zile pentru 40 de participanți din România, Islanda și Macedonia numit Discovering Culture and Crafts on Hârtibaciu Valley. Proiectul a oferit participanților șansa de a descoperi mai multe meserii tradiționale încă practicate în zona astfel încât aceștia să-și face o idee de ceea ce înseamnă să fii un artizan și să-ți câștigi traiul prin muncă de creație. Scopul a fost de a face tinerii mai conștienți de importanța menținerii tradițiilor în viață și promovarea lor înpropriile țări, pentru a spori gradul de conștientizare interculturală și de a crește motivația lor pe promovarea produselor de artizanat traditionale. Timp de 8 zile tinerii au participat la ateliere tematice, pictând cu mare măiestrie vase din lut (atelierul de olărit), realizând interesante obiecte din fier și piele (atelierul de fierărie și pielărie) sau au restaurat obiecte istorice din ceramică în cadrul atelierului de restaurare.

 În vara anului 2014 a fost inaugurat cu spijinul voluntarilor un atelier de ceramică, care este complet echipat pentru găzduirea ateliere pentru copii și tineri din comunitate. A fost începută o colaborare foarte armonios cu un expert olar, care vizitează regulat centrul de tineret care învață tinerii cum să lucreze cu lutul folosind diferite metode non-formale de educație, trezindu-le interesul pentru meșteșuguri tradiționale românești. Atelierul de ceramică poate avea un rol important pe viitor pentru asigurarea unui venit important în asigurarea sustenabilității centrului educațional.

 În septembrie 2014, Centrul de voluntariat a găzduit un eveniment regional foarte popular si apreciat numit Transilvanian Brunch, care a reușit să atragă aproape 200 de participanți. Oamenii au avut o șansă de a încerca unele dintre preparatele culinare ale zonei, gătite din produse locale și preparate de localnici cu ajutorul voluntarilor. Toate evenimentele și proiectele, inclusiv scrierea de proiecte este realizată de o echipă de voluntari tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 ani. Multe activități, începând de la gătit, la organizat programe pentru copii și tineri și până la gestionarea administrativă a centrului, sunt toate realizate de aceștia.

Toată lumea are ceva de oferit, iar centrul cercetășesc Nocrich îți oferă cadrul perfect pentru valorificarea maximă a propriului potențial. În acest moment, Familia Nocrich – echipa de voluntari a centrului educațional se implică în următoarele departamente: Echipa de programe-educative: Animatorii sunt cea mai dinamică echipă. Ei ajută la cerere diversele grupuri în organizarea activităților non-formale în comunitate. Voluntarii au posibilitatea să cunoască meșteri și meșteșuguri locale, interacșionează cu copii și tineri din întreaga țară, se implică în atelierul de olărit. O altă componentă foarte importantă a acestei echipe este dezvoltarea de activități specific cercetășești pentru cercetașii din Nocrich. Echipa de bucătarie: Voluntarii se implică pentru a găsti rețete locale cu produse din grădina centrului educațional sau din localitate. Componența internațională a echipei face ca orice experință să fie un de învățare, cu multă bună-dispoziție. Echipa de administrație: Această echipă are grijă de ordinea și buna gospodărire a centrului educațional. Gestioneaza atelierul cu unelte, echipamentele de campare (corturi, vase, truse de vesela pentru grupuri). Îmbunătățiri centru educațional: Centrul este în continuă dezvoltare.

 Creativitatea și inovația sunt cuvintele cheie pentru a caracteriza această echipă de voluntari. Un exemplu de proiect este cel al expoziției permanente cercetășești din turnul turcesc sau crearea unei zone de relaxare în curtea centrului.. Voluntariatul în Centru Cercetășesc Nocrich este distractiv şi plin de recompense. Tinerii au mereu ocazia să învăţe lucruri noi, să redescopere aventura, să-și facă noi prieteni, să-i ajute pe cei din comunitate să creeze sau să faciliteze activități pentru comunitate, sau pentru ceilalți voluntari.


„A III-a Universitate de vara ATIMP – Freedom Fest” – Boda Gergely Zoltán

În ultimii ani, s-a observat tot mai des opțiunea tineretului de a ramane pasivi fata de evenimentele din jurul lor respectiv fata de societatea din care fac parte. Prin acest eveniment dorim anual sa incurajam initiativa tinerilor de a se implica activ in viata ONG-urilor de tineret locale si/sau judetene, prin organizarea unor evenimente in interesul tinerilor si al sociatatii in general.

Deoarece, din perspectiva managementului resurselor umane, există multe puncte comune între functionarea unui ONG și o firmă, tinerii din conducerea ONG-urilor printr-o implicare activa pot acumula o experienta care va fi bine venita ori in gasirea unui loc de munca ori in pornirea si administrarea unei afaceri. Astfel, aceste initiative ale tinerilor, respectiv experienta pe care o pot acumula in cadrul uni ONG de tineret le va putea ajuta insertia pe piata muncii a acelor tineri care au studii superioare sau medii dar nu au experienta profesionala de pe piata muncii.

Proiectul a avut scopuri multiple. In primul rand am dorit sa organizam un festival, o universitea de vara de tip low cost in special pentru tineri bihoreni atat din mediul rural cat si din mediul urban care au posibilitati materiale precare si nu isi pot permite sa cheltuiasca sute de lei sa participe la un astfel de eveniment de rang mai mare. Astfel acesti tineri au avut posibilitatea de a participa cu costuri minime la universitatea de vara Freedom Fest.

 In al doilea rand am promovat actiunile de tineret, care duce la dezvoltarea si diversificarea actiunilor privind implicarea tinerilor in viata communitatii din judetul Bihor si sa incurajam participantii sa see implice activ in astfel de proiecte.

In al treilea rand am incurajat tineretul bihorean ca se se implice activ in astfel de proiecte de voluntariat care ajuta la integrarea persoanelor.

 In al patrulea rand am oferit pentru participanti de catre specialisti si conferentiari niste cursuri de autocunoastere, time management, etc.


„Asociația Tinerilor Maghiari din Oradea” – Tamas-Lenard Feher

Informarea a 30 de tineri, din cadrul minorității maghiare din România, privind posibilităţile de a se implica în acțiuni de voluntariat, în luarea deciziilor, în îmbunătățirea unor structuri, care le influențează direct viața și în elaborarea unor strategii de dezvoltare, a colecta, arhiva și da mai departe idei creative și inovative de dezvoltare, de îmbunătățire; informarea tinerilor privind strategiile europene, care vor aduce schimbări în perioada ce urmează; organizarea unor workshop-uri în vederea punerii în practică şi prezentarea cunoştinţelor acumulate; oferirea de informaţii autorităților și experților invitati despre posibilităţile oferite de o asemenea întâlnire, contact direct cu tineri activi, creativi și plin de idei, care doresc să fie ascultați și luați în seamă desfășurarea unui program de importanță majora pentru organizația noastră.

13 ani de experiență, proiecte înteretnice organizate în domeniul de voluntariat, parteneriat cu 10 de ONG de tineret Referințe.

Creşterea competenţelor personale a organizatorilor tineri implicaţi pentru prima oară într-o astfel de activitate. Creşterea gradului de parteneriat între autorități și tineret, prin interacţiunea lor cu tinerii participanți. Dezvoltarea gândirii creative şi inovative prin participarea la workshopuri.


„Căutători de fericire” – Poruțiu Amalia Bianca

Prin proiectul „Căutători de fericire” – ateliere interactive pentru tineri s-a urmărit dezvoltarea paletei de oportunități pentru o educație integrală a tinerilor, bazate pe interactivitate, pe teme actuale și de interes pentru tineri.

Trei motive pentru care participantul consideră că ar putea să câștige: 1. Varietatea subiectelor abordate într-un maraton de ateliere, cu accent pe tinerii beneficiari. 2. Implicarea a 35 de voluntari pe perioada a 7 zile care s-au pregătit și au acoperit simultan 14 activități tip atelier/conferință sau au asigurat bunul mers al vizitării obiectivelor turistice locale. 3. Proiectul a fost organizat de tineri (10 tineri cu vârsta cuprinsă între 20-35 ani) pentru tineri (2200 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14-35 de ani).

  1. Până la finalul evenimentului, 30 % dintre tinerii participanți la eveniment și-au îmbogățit cunoștințele cu privire la ce înseamnă, care sunt motivele și cauze traficului de ființe umane, dar și despre importanța și valoarea vieții, fiind motivați să sensibilizeze persoanele din jurul lor cu privire la acest subiect și să ajute la prevenirea traficului de persoane.
  2. Datorită activităților comune din timpul proiectului a participanților de diferite denominații și etnii, a crescut nivelul de acceptare și respect reciproc în proporție de 10 până la 20% în rândul întregului eșantion al participanților.
  3. Pe perioada proiectului, 45% dintre tinerii participanți la proiect au aflat mai multe despre Cluj-Napoca, orașul comoară al Transilvaniei și Capitala Europeană a Tineretului 2015, prin deschiderea accesului spre oportunitățile de cunoaștere a artei, culturii și istoriei oferite de municipiul Cluj-Napoca.
  4. În cele cinci zile ale evenimentului, beneficiarii au avut parte de formare spirituală și morală, contribuind la dezvoltarea lor ca ființe umane și a discernământului lor moral.
  5. Gradul de conștientizare în rândul tinerilor participanți la eveniment cu privire la valoarea vieții proprii și a fiecărei vieți umane a crescut cu 35%.

”Fii voluntar, implicarea ta contează!” – Pârvan Elena

”Fii voluntar, implicarea ta contează!” este un proiect implementat de Fundația Noi Orizonturi și finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara. Acest proiect s-a desfășurat și încă se implementează, în perioada 27 iulie – 15 noiembrie 2015. Scopul principal al acestei inițiative a constat în creșterea numărului de tineri, implicați în acțiuni de voluntariat, la nivelul județului Hunedoara.

 Obiectivele principale au fost:

  1. Organizarea unei Super întâlniri de IMPACT (28 – 29 august), prin intermediul căreia 50 de voluntari, din 10 cluburi de voluntariat din județ, au învățat cum să atragă tinerii în acțiuni non-formale. Temele atelierelor dezbătute au fost: Eu şi voluntariatul, Implicarea comunităţii în acţiuni de voluntariat, Importanţa comunicării în recrutarea voluntarilor, Motivarea voluntarilor. În urma acestei întâlniri, echipa de implementare echipa proiectului a realizat o Broșură în care a centralizat metode și tehnici de recrutare, precum și tipuri de campanii de recrutare. Broșura a fost diseminată în rândul celor 10 cluburi componente pentru a le ajuta în îndeplinirea celui de-al doilea obiectiv.
  2. Derularea a 10 campanii de recrutare ”Refresh your club” ( 30 august – 16 octombrie 2015 ). Acest obiectiv presupune organizare a 10 campanii de recrutare, în cele 10 cluburi implicate în proiect, prin care acestea să recruteze noi membrii voluntari (minim 5/club). Prin această activitate, am reușit atragerea a peste 50 tineri, în cluburile de voluntariat cuprinse în proiect.
  3. Acţiunea „EcoIMPACTiunea”, (17 – 30 octombrie 2015), a presupun organizarea unei acţiuni de ecologizare, în fiecare din cele 4 localități din care provin cluburile componente ale proiectului.

Scopul proiectului a fost creșterea numărului de tineri, implicați în acțiuni de voluntariat, la nivelul județului Hunedoara. Consider că acest proiect are șanse de reușită, în primul rând, datorită faptului că se evidențiază prin numărul mare de tineri atrași în acțiuni de voluntariat, la nivelul celor 10 cluburi implicate în proiect (peste 50 de tineri atrași în acțiuni de voluntariat).

Un alt motiv care cred că duce la remarcarea acestui proiect constă în faptul că, în urma Super întâlnirii de IMPACT, echipa de implementare a reușit să centralizeze și înglobeze informațiile necesare derulării unei campanii de recrutare de succes, prin întocmirea Broșurii de recrutare a voluntarilor (informații ce vor fi diseminate în rândul celor peste 100 de cluburi de inițiativă comunitară pentru tineri IMPACT pe care le deține Fundația Noi Orizonturi, la nivel național). Nu în ultimul rând, cred că acest proiect poate să se ridice în rândul proiectelor de succes, datorită faptului că a impulsionat colaborarea dintre cluburile de voluntariat la nivel local, încurajând comunicarea și dezvoltare de proiecte comune, între ONG-urile și asocațiile locale. 


„Un pas către viitor” – Popa Dragos

Proiectul „Un pas către viitor” are în vedere comunităţile rurale din judeţul nostru cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor de aici prin oferirea de servicii de educaţie şi prin identificarea şi activizarea în interiorul comunităţii de resurse capabile să stimuleze şi să promoveze dezvoltarea comunităţii.Proiectul se adresează comunităţii rurale din satul Băltăţeni, comuna Băcani.

„Un pas către viitor” este destinat copiilor şi tinerilor care provin dintr-un mediu defavorizat, aflaţi în situaţii de risc pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi îşi propune să declanşeze schimbări la nivelul unei populaţii rurale în ceea ce priveşte atitudinea locuitorilor vis-a-vis de problemele medico-sociale cu care se confruntă.

 Sunt vizate modificări ale atitudinii pe toate cele trei componente atitudinale: cognitivă (beneficiarii proiectului vor afla informaţii relevante în legătură cu obiceiurile asociate unui stil de viaţă sănătos) afectivă (aceste informaţii vor fi furnizate într-o manieră atractivă atât sub aspectul modului de organizare al activităţilor cu caracter informativ, cât şi sub aspectul materialelor utilizate) şi comportamentală (beneficiarii proiectului vor avea şansa de a pune în act comportamente asociate stilului de viaţă sănătos şi de a observa/ analiza efectul acestor comportamente asupra calităţii vieţii lor; în plus, beneficiarii vor primi materiale adecvate pentru a practica acasă comportamentele exersate/ studiate în cadrul proiectului).