Menu

Cel mai bun voluntar

Voluntariat

Această categorie face referire la activitățile de voluntariat pe care tinerii le au în cadrul unor ONG-uri, companii, centre de voluntariat sau în cadrul unor proiecte proprii. Persoanele care se înscriu la această categorie trebuie să demonstreze motivație, performanțe, atitudine proactivă și entuziasm vis-à-vis de proiectele sau cauzele pe care le susțin.

Cuprins

Cel mai bun voluntar.

Chende Oana-Diana.

Iarina Ștefănescu.

Condrea Sergiu.

Marita Roxana.

Boga Gabriel

Tinjeleu Ionel Rusalin.

Grecu Robert-Adrian.

Ploscă Cristina.

Iordache Diana.

Ciutan Iosana Miriam..

Plesca Roxana.

Caluseri Alexandra.

Termure Raluca.

Rupa Elena Garofita.

Anghelea Andreea.

Diaconu Raluca Georgiana.

Paveliuc Maria.

Ditu Razvan George.

Mihăilă Mădălina-Georgiana.

Chiru Alexandra.

Bobăilă Luiza.

Sabo Diana.

Feier Andreea.

Bonta Sergiu.

Ilea-Ferent Norbert-Eusebiu.

Balas Alexandru Dan.

Movila Dragos.

Mosoia George.

Diamant Andra Flavia.

Mandache Paulina.

Apostu George.

Babiuc Bogdan.

Timis Catalin.

Dinca Oana Maria.

Radovici Mihai Christopher Marian.

Radu Elena.

Serban Radu-Tiberiu.

Miclaus Monica Mariana.

Chirila Eliza.

Sandu Mihaita.

Rogojan Eugen.

Gagu Catalina Georgiana.

Matei Denisa.

 

                                                                                                               

 

 

 

 

Chende Oana-Diana

 

Numele meu este Ionel Covăsan, membru al organizației BEST Cluj-Napoca. În cele scrise mai jos găsiți motivarea pentru care o propun pe Oana Chende la titulatura de cel mai bun voluntar în cadrul Galei naționale a societății civice tinere din România. Proactivitate. Acesta este primul cuvântul care îmi vine în minte în momentul în care fac referire la Oana Chende, persoana propusă din partea organizației BEST(Board of European Students of Technology) Cluj-Napoca la titulatura de cel mai bun voluntar.

 

Am avut ocazia să o cunosc pe Oana în primavara anului 2014, în perioada în care a intrat în organizație, perioadă în care făceam parte din consilul director al organizației BEST Cluj-Napoca. Ca persoană implicată în cadrul unui consiliu director ai ocazia să observi munca depusă de fiecare membru al organizație.Oana avea să se remarce încă de la început. În primele 5 luni de activitate a participat activ la fiecare eveniment, prin taskuri mici. Schimbarea avea să vină în cea de a șasea lună de voluntariat în cadrul BEST, când a luat decizia să candideze ca și coordonator a celui mai mare eveniment marca BEST Cluj-Napoca, evenimentul de carieră JobShop. Bineînțeles că dorinta ei de a se implica mai mult în cadrul organizație a dat roade, fiind aleasă ca și coordonator a evenimentului care avea sa se concretizeze în luna martie 2015. În timpul muncii depuse pentru eveniment a găsit în schimb suficient timp încât să participe activ și la restul evenimentelor organizate de BEST Cluj-Napoca.

 

A doua surpriză din partea Oanei avea să vină câteva luni mai târziu după terminare unei noi ediții de succes a evenimentului de carieră JobShop. Deși realizarea unui eveniment cu nouă luni de muncă în spate a ajutat-o să afle multe informații despre organizație și să se dezvolte din punct de vedere personal coordonand un numar de 50 de voluntari, a realizat că este loc de mai bine în dezvoltarea ei personală. Că încă mai sunt lucruri pe care le poate învăța și pe care le poate aprofunda. Astfel că în iulie 2015, Oana candidează și este aleasă pe poziția de președinte a organizației BEST Cluj-Napoca. Motivul pentru care a candidat ca și președinte a fost acela de a acumula noi experiențe dar și acela de a oferi înapoi organizației o parte din experiența acumulată până acum, cu scopul de a dezvolta organizația pe viitor. Acest lucru îl doresc tuturor organizaților, să aibe persoane care se dezvoltă personal și profesional în cadrul organizației dar să nu uite locul unde s-a dezvoltat și să încerce să aplice cele învățate pentru a dezvolta mai departe organizația. Acestea sunt motivele pentru care din partea BEST Cluj-Napoca o propun pe Oana Chende la titulatura de cel mai bun voluntar. Oana fiind un exemplu care demonstrează că nu contează tot timpul experința dar contează dorința de dezvoltare și de acumulare de experiență.

 

Iarina Ștefănescu

 

Dupa o carieră scurtă în marketing, continuând cu ore de engleză într-o asociație care oferă cursuri gratuite copiilor fără posibilități financiare, a realizat că unul dintre darurile cele mai de preâ pe care un copil îl poate primi este o educație centrată pe nevoile acestuia. În acel moment și-a întreptat atenția spre tinerii copii institutionalizati. Cu fonduri 0 [zero], dar cu o dorința de a aduce speranța în sufletele copiilor din câteva centre de plasament și case de tip familial bucureștene, Iarina a reușit să adune o mână de voluntari alături de care a pus bazele programului “Ajungem Mari” în iunie 2014.

 

Renunțând la luxul de a avea un venit constant și un job stabil, a muncit zi și noapte pentru ca proiectul sa fie tot mai dezvoltat, astfel încât tot mai mulți copii să poată beneficia de educație prin joc, să le fi transmise valori și aptitudini benefice, pentru o viata sănătoasă, dar și încrederea că pot ajunge oameni mari, responsabili și independenți. După un an și jumătate de muncă, proiectul a ajuns sa fie cunoscut pe plan național, derulându-se în mai mult de 10 orașe din țară. Iarina este un model pentru generația ei, și cu siguranță pentru fiecare copil cu care a lucrat. Este acel om simplu care are puterea să te inspire și să te molipsească de voioșia ei, de dorința de a face bine copiilor.

 

Condrea Sergiu

 

Cel mai bun lucru pentru adolescenti este in primul rand sa ai o atitudine proactiva si sa te implici in activitati de voluntariat. Doar in momentul in care iesi din zona ta de confort si te implici in comunitate ai sansa sa te dezvolti armonios odata cu societatea din care faci parte. Acesta e unul dintre principile care m-a ghidat pana acum in viata, principiu esential pentru fiecare care vrea sa inceapa un program de crestere personala. In momentul cand esti motivat sa sa ajuti societatea prin activitati de voluntariat inseamna ca incet ajungi la o sustenabilitate personala.

Marita Roxana

Numele meu este Roxana Marița și doresc să îmi exprim intenția de a concura pentru titlul de Cel mai bun voluntar, în cadrul Galei Naționale a Societății Civile Tinere din România. Lucrez în prezent pentru Asociația Universității Babeș-Bolyai – Executive Education, sunt membră în asociația International Advertising Association Young Professionals Cluj de 13 luni și voluntar Beard Brothers, pentru divizia de fete, The Sisterhood. Decizie de a intra în echipa IAA YP Cluj a fost cea mai bună pe care am luat-o pe plan professional, până în prezent. În IAA YP Cluj am fost membră în echipele care au organizat proiectele: IAA Summer Party 2014, Marketing Tribe 2.0, Game of Tribes și Marketing dupa Perdea 2.

Activitatea mea a constat în: research, fundraising, creare de conținut pentru paginile de pe rețelele de socializare, vânzări, organizare eveniment la fața locului. Din luna mai a acestui an activez și în cadrul organizației Beard Brothers, divizia de fete- The Sisterhood. ONG-ul este focusat pe ajutarea persoanelor cu posibilități mai reduse și crearea unei lumi mai bune. Am fost implicată în mai multe campanii desfășurate până în prezent: Rolling Beards, Catch a Smile Day, Clujul Merită, Târguleț Gratis și am participat cu asociația la o serie de festivaluri clujene. Pentru Catch a Smile Day am obținut sponsorizări de peste 5000 lei de la companii mari din Cluj-Napoca.

Pentru Campania Rolling Beards am contribuit la strângerea fondurilor, în valoare de pesre 7.000 euro, cu scopul de a ajuta echipa de patinatoare pe role din Cluj-Napoca sa ajungă la campionatul de la Geneva. Acolo au făcut performanțe, aducând acasă mai multe medalii, demonstrând că efortul nostru a contat. În trecut am voluntariat pentru proiectul “Let’s do it, Romania”, unde am îndeplinit rolul de Coordonator Comunicare pentru județul Hunedoara. Pe perioada facultății am realizat 3 campanii sociale. Prima campanie a fost realizată pentru a informa copii cu privire la efectele jocului pe calculator, în detrimentul jocului cu prietenii. Cea de-a doua campanie a fost o strângere de fonduri pentru a cumpăra cadouri de Crăciun copiilor bolnavi de cancer de la Spitalul de Oncologie din Cluj. Campania s-a finalizat cu success, reușind să depășim targetul de bani propus. Am reușit să-I facem pe copii să se bucure de Crăciun. Iar cea de-a treia campanie a fost realizată cu scopul de a colecta capace de plastic și a le valorifica, urmând ca fondurile sa fie donate unei fetițe bolnave de Sindromul West. Rezultatele au fost foarte bune: în cele 3 luni de vară cât s-a desfășurat Campania în Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării am strâns aproape 70kg de capace de plastic ce au fost valorificate, banii fiind donați familiei fetiței.

Începând cu anii de facultate, am voluntariat pentru diverse festivaluri din Cluj-Napoca: Transilvania International Film Festival (TIFF) timp de 4 ediții, Comedy International Film Festival timp de 2 ediții, Electric Castle Festival timp de 2 ediții, Colours of Cluj timp de două ediții, concertul Roxette la Cluj, o ediție a FISC și am activat în cadrul proiectului Studcard. Cea mai mare mulțumire pe care o am este să pun zâmbete pe fețele oamenilor și cred că acesta este principalul motiv pentru care voluntariez cât de mult și de des pot. Este unul dintre lucrurile pentru care cred că sunt pe acest pământ, să-i ajut pe oamenii care au nevoie. Experiențele dobândite prin voluntariat m-au ajutat foarte mult pe plan profesional, dar și personal. Am început să fiu mai deschisă cu oamenii, să fiu mai organizată, experiențele învățându-mă și cum să manageriez situații de criză.

 

Boga Gabriel

Dorinta de a schimba lumea din jurul meu, dorinta de a fi un exemplul permanent pentru mine insumi, si de a fi de ajutor pentru cei a caror puteri sunt mai mici decat ale mele. Toate acestea sub deviza cuvintelor „Nihil Sine Deo”.

 

Tinjeleu Ionel Rusalin

Ionel Tinjeleu este student in anul 3, Specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune. Inca din anii de liceu a demonstrat implicare, dedicare, o motivatie foarte puternica de a performa pe toate planurile, atat educational, cat si in voluntariat, dovada si premiul de Voluntarul anului 2012 obtinut in cadrul organizatiei Salvati copiii, in care activeaza de ani de zile.

De-a lungul ultimilor 3 ani s-a implicat in numeroase proiecte, participand atat la Forumurile Nationale ale Copiilor si Tinerilor, cat si la conferinte de specialitate si activitati curente alaturi de colegii din organizatie, demonstrand nu doar perseverenta, constanta si implicare activa, dar si seriozitate, empatie si o deschidere spre nou. Este o fire foarte sociabila, caracteristica de altfel indispensabila pentru un voluntar adevarat, comunicativ, tenace. Activitatea sa stiintifica a fost de asemenea recompensata cu un Premiu pentru creativitate la Olimpiada Nationala a Economistilor in Formare, editia 2015, organizata la Tirgoviste.

Grecu Robert-Adrian

Sa vrei sa ajuti alte persoane ,poate nu atat de norocoase ca tine ,este de fapt scopul nostru ca si oameni pe pamant, voluntariatul fiind doar contextul organizat prin care noi realizam aceste lucruri. Robert este exact genul de persoana care intelege perfect acest scop al voluntariatului, si al felului in care functioneaza viata, ajutand, facand parte din majoritatea proiectelor asociatiei de voluntariat Crucea Rosie , din orasul sau.

Motivele pentru care Robert este un voluntar special sunt simple, in primul rand este un baiat foarte sociabil si reuseste sa mobilizeze usor si restul echipei in a rezolva toate sarcinile propuse, este un baiat cu initiativa avand tot mereu in minte o idee pe care am putea sa o aplicam pentru a ajuta mai mult lumea din jur simtind de multe ori unde anumitele categorii de oamenii au probleme si ce activitatii ar trebui sa creem pentru a le rezolva. Robert intelege ca voluntariatul nu trebuie facut pentru o recompensa(certificat de voluntar, banii) ci realizeaza ca acest tip de actiune este o datorie morala a lui ca si om.

 

Ploscă Cristina

Energia pozitivă degajată în timpul activităților a fost atât de puternică încât m-a determinat să particip și chiar să organizez activități. Prieteniile pe care le-am legat sunt punți de legătură indestructibile si rampe puternice de lansare în lupta cu viața.

Peste 400 de ore de voluntariat în activități precum, ore de joaca, spectacole caritabile, activități stradale, campanii manitare, atragerea tinerilor din mediul rural către dezvoltarea urbană, ajutorul colegilor la învățătură, implicare în derularea diverselor campanii inițiate de administrația publică locală.

 

Iordache Diana

Să fii voluntar înseamnă să înveți multe despre viață. Pentru mine, experiența voluntariatului este unică și frumoasă. Ea m-a influențat în mod pozitiv, schimbându-mi felul de a gândi și de a reacționa. Această experiență m-a făcut să văd altfel lucrurile, să privesc întotdeauna partea bună din sufletul oamenilor și din sufletul meu. Motivele care m-au determinat în alegerea de a fi voluntar nu erau bine conturate la început. Pe măsură ce timpul a trecut, prin implicare și voință am ajuns să cunosc mult mai bine și să simt altfel ce înseamnă să fii voluntar, iar acum pot spune că aceste motive sunt bine întemeiate.

 În primul rând, fac voluntariat din placere pentru că mă atrage acest gen de activitate și îmi place să fiu înconjurată de copii. Consider că timpul petrecut cu ei este foarte prețios, atat pentru ei, dar mai ales pentru mine pentru că și eu la rândul meu am de învățat de la ei. Atunci când sunt cu ei, bucuria lor mă face să uit de alte griji și mă molipsește. De asemenea, sunt voluntar din dorința de a ajuta pe cât posibil copiii la temele școlare, și la diversele activități recreative. Doresc să îi îndrum în a face alegeri corecte și folositoare pentru viitor, în a deveni persoane bune și oneste. Vreau să ajut și alte persoane, indiferent de vârstă, deoarece orice bine făcut iți aduce multumire și bucurie. Un alt motiv pentru care fac această activitate este dezvoltarea personală. Prin voluntariat câștig experiență, socializez. Învaț lucruri noi, îmi formez deprinderi utile și îmi asum anumite responsabilități având satisfacția de a fi util.

 

Ciutan Iosana Miriam

Unul dintre lucrurile care mă motivează să activez în continuare în cadrul organizației e dorința de a face un bine, cât de mic pentru această lume. În primul rând educându-mă pe mine, iar mai apoi pe cei din generația din urma mea. Una dintre celălalte lucruri care ma motivează este faptul că atunci când îți faci timp și lucrezi cu oamenii și mai ales cu copiii e imposibil sa nu primești zâmbete, sute de zâmbete care exprima ATÂTA FERICIRE! Și ămi place să văd oamenii fericiți!

 

Plesca Roxana

Mă numesc Pleșca Roxana și m-am implicat în activitățile derulate de asociatia Tineri pentru comunitate Bistrița de un an. Pentru mine voluntariatul a însemnat un întreg proces în care am evoluat din multe puncte de vedere. În primul rând am cunoscut oameni noi cu care am și interacționat și mi-am ocupat timpul cu activițăți interesante. Dealungul acestui an am învățat că pentru a evolua trebuie să ies din zona de confort și să fac lucruri pe care nu le-am mai facut. Am renunțat la timpul pierdut inutil pentru a face un pas spre dezvoltarea personală. Datorita timpului petrecut cu membrii asociației am depăsit teama de a vorbii în public sau să abordez persoane pe care nu-i cunosc în cadrul unor proiecte.

Voluntariatul m-a învățat să lucrez în echipă și să-mi exprim părerea.

SPECTACOL CARITABIL”bucurii pentru copii” În cadrul evenimentului de sărbători care urmărea strângerea de fonduri pentru câteva cazuri sociale ,am contribuit la organizarea evenimentului, la promovare ,si că artist susținând numărul muzical la chitară. Reacța publicului a fost favorabilă și intenționam să organizăm încă un spectacol asemănătoe. CENTRUL DE NOAPTE-Voluntarii în actiune Centrul de noapte este locul în care persoanele fără adăpost din bistrița sunt găzduite pe o perioadă de 6 luni. Inițial ,proiectul a avut că scop realizarea genților de hârtie pentru a le vinde și a face profit,după care beneficiarii și-au manifestat dorinta de a învăța limba engleză . Atunci eu și restul voluntarilor mergem de 2 ori pe săptămână pentru a-i învăța engleza la nivel începător pentru a intra mai ușor pe piața muncii.

 CABINA în cadrul sărbătorilor împreună cu alți membrii ,am realizat o cabină în temă atât pentru spectacolul caritabil de Crăciun cât și pentru Valentine’s day, 8 Martie și Dragobete. Cabina a avut că scop strângerea de fonduri pe baza fotografiilor făcute . Aceasta a fost plasată în câteva puncte ale orașului iar trecătorii au fost încântați de idee și aspect.

TABLOU UMAN Este un proiect care se desfășoară la școala Gimnazială din Budacul de Jos, o școală din mediul rural. Acest proiect a început în luna martie a acestui an și este încă în desfășurare.Săptămânal se merge la scoală pentru a desfăsura activități cum ar fi atelierul handmade ,axându-ne mai mult pe crearea unor obiecte vestimentare din materiale reciclabile. Pe parcursul activității mele am reușit să interacționez cu copii de etnie romă din școală, am manifestat răbdare și mi-am aprofundar abilitățile manuale și inventivitatea.

SET Cu ocazia săptămânii Europene a tineretului , la bistrița,s-au organizat diferite activități . Am manifestat interes și implicare în toate activitățile acestea fiind discutii pe tema: sport-un stil de viață sănătos , activități sportive organizate în parcul municipal, jocurile minții și activității cu copii dintr-o scoala generală din Beclean.Pe lângă faptul că am avut o bună implicare în activități ,am fost responsabilă și cu realizarea fotografiilor necesare.

 ALEX TOMA Un alt proiect a fost strângerea de fonduri pentru Alex Toma ,un băiețel bolnav de leucemie . Cu ocazia strângerii de fonduri din parcul municipal am organizat diferite activităti pentru copii. Acestea fiind realizarea unor figurine din baloane, un mic concert iar responsabilitatea mea a foat de a anima copii,transformându-i în diferite personaje ,pictându-i pe față. Copii au fost încântați iau însoțitorii au facut o mică donație pentru băiețelul bolnav.

 

Caluseri Alexandra

Mereu mi-am dorit sa devin ‘voluntar’. La inceput acest statut era oarecum abstract pentru mine…stiam ca un voluntar avea sarcina de a ajuta, de a face ceva in plus fata de altii. Insa eu doream sa experimentez acel sentiment, simteam ca astefel as putea sa ma afirm. In toamna 2014, portile mi-au fost deschise de catre Asociatia Tinerilor pentru Comunitate Bistrita.

Am inaintat cu pasi mici si o oarecare retinere ce ma tragea constant in spate. Totul era nou si nu vroiam sa buctez din start. Insa aceasta frica interioara a mea s-a ravasit intr-un timp extrem de scurt iar diferenta aici au facut-o oamenii-voluntarii frumosi ai echpei ATC m-au primit ca intr-o familie. Integrarea mea in aceasta comunitate s-a facut de la sine: tot ce a trebuit sa fac a fost sa fiu eu insami doar ca de aceasta data eram prezenta acolo din postura de ‘voluntar ATC’. Entuziasmul si fericirea ce s-au declansat in acele momente au fost coplesitoare. Insa desi scopul meu fusese atins, Voluntariatul inca reprezenta o enigma nedezlegata pentru mine. Ce avea sa se intample acum? Pe cine urma sa ‘ajutam’? Cu ce urma sa ne diferentiem? Toate aceste intrebari naive si-au aflat raspunsul de-alungul calatoriei mele prin ‘meleagurile Voluntariatului’.

Astfel, primul proiect in cadrul asociatiei la care am avut placerea sa particip a fost ‘Spectacolul caritabil Bucurii pentru copii’ care a avut loc in preajma sarbatorilor de iarna. Dupa parerea mea, intregul spectacol a fost invaluit intr-o mireasma de voiosie in prag de sarbatoare. Impreuna cu echipa ATC am creeat zambete pentru a putea mai apoi sa le raspindim oamenilor mai putin norocosi. Toti-de la mic la mare- am ajuns sa zambim spre final. S-a cantat, s-a dansat, s-a ras si s-a plans. Cea mai semnificativa rasplata pentru munca noastra a fost randul de aplauze interminabil de la sfarsit. Dupa toate emotiile avute inainte, mi-am dat seama ca totul a meritat.

Urmatorul proiectat la care am participat pot sa spun ca a avut un impact imens pentru mine, ca persoana. Acesta a avut denumirea de ‘Voluntari in Actiune’ si presupunea predarea unor cursuri de limba engleza la Centrul de Noapte Bistrita. Am avut ocazia sa interactionez cu persoana mai in varsta ca mine si sa vad viata dintr-o alta perspectiva, sa constientizez binele de care am parte in viata si sa fiu recunoascatoare pentru el. Cel mai neobisnuit lucru a fost faptul ca eu, ca elev trebuia sa predau engleza unor persoane care au terminat scoala cu mult timp in urma. Aceasta sarcina pot sa spun ca m-a ajutat sa dobandesc o doza rezonabila de maturitate dar si tenacitate.

Insa satisfactia de a stii ca lasi anumite cunostiinte acumulate in urma iar acei oameni iti sunt recunoscatori pentru asta este de nedescris. Acest proiect s-a desfasurat la inceputul acestui an pana la sfarsitul primaverii. Activitatea de strangere de fonduri pentru o cauza umanitara- cazul lui Alex Toma, un tanar baietel bolnav de leucemie a fost ceva cu totul deosebit. Revelatia mea a constant in faptul ca prin unicitate se pot face lucruri incredibile si inovatoare. Totodata acesta a fost sloganul activitatii cu un impact extrem de puternic ‘Uniti il putem ajuta!’. Am lucrat mana in mana cu oameni straini mie dar care aveau ca tinta acelasi scop ca si al nostru. Iar acest fapt a facut ca activitatea sa fie roditoare si aiba un rezultat extrem de promitator.

In acest sfarsit de vara am luat parte la unul dintre cele mai uimitoare proiecte de pana acum. Acest proiect a presupus un schimb de experiente cu o asociatie de voluntariat din Anglia. ‘Unknown Beauties Revealed’ a fost numele cu care i-am intampinat pe cei 9 englezi ai asociatiei RV Projects in proiectul nostru. La inceput, timiditatea era caracteristica de baza a ambelor tabere. Insa treptat ea a fost inlocuita de o atmosfera constanta de serenitate si voiosie intrucat intre noi s-a ajuns sa se lege prietenii uimitoare. Scopul proiectului a fost promovarea frumusetilor mai putin cunoscute ale judetului Bistrita-Nasaud.

Apogeul acestei ‘calatorii’ a fost atins, in opinia mea in timpul excursiei la Valea Vinului unde nu doar ca am avut parte de activitati inedite ci si am creeat momente si amintiri de neuitat. In urma acestui proiect nu mai existau ‘doua tabere’ atata timp cat ei, prietenii nostrii englezi ne-au denumit ‘the Romanian family’- o mare familie de voluntari. Cel mai recent proiect ce este inca in desfasurare si la care ma bucur extrem de mult sa fiu unul dintre coordonatori poarta numele de ‘Atelierul de Lectura’ si presupune un parteneriat dintre ATC si Scoala Primara Sieu-Magherus. Acesta implica niste cursuri de lectura cu copii de clasele a3a si a4a . Insa , pe langa orele de lectura se practica si artele dramatice ale teatrul. Copiii mereu schiteaza un zambet de entuziasm atunci cand vine vorba de a da viata personajelor din povesti! Iar talentul lor este si pe masura: imbina teatrul cu distractia intr-o maniera armonioasa si jucausa. E o adevarata placere sa ii privesti cum, ora de ora evolueaza in mai bine. Iar munca lor va fii rasplatita pe buna drepate atunci cand vor pasi increzatori pe scena spectacolului de Craciun de anul acesta pentru a prezenta o scurta piesa de teatru in cadrul activitatii de strangere de fonduri a ATC-ului.

Acestea sunt doar cateva dintre activitatile la care am participat cu statutul de voluntar ATC. Acestea sunt doar cateva activitati care mi-au deschis noi orizonturi de orientare si abordare. Cateva si totusi atat de semnificative. Sunt constienta ca mai am multe de invatat in artele voluntariatului dar pentru mine deja acesta a devenit o placere, o obisnuinta. Si stiu ca raspunsurile la intrebarile mele initiale vor continua sa apara pe parcursul acestei calatorii. Dar cu fiecare proiect sau activitate ma simt mai aproape de ele, de fericirea de a realiza ceva. Pana la urma totul se rezuma la aceasta concluzie: toti alergam dupa o fericire anume. Iar eu simt ca mi-am gasit fericirea in familia ATC. :)

 

Termure Raluca

Mă numesc Raluca Țermure, am 15 ani, sunt din Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, și fac voluntariat în cadrul asociației „Tineri Pentru Comunitate” de aproximativ un an și jumătate. Am ales să practic voluntariatul, deoarece sunt de părere că, fiind o comunitate, ar trebui să ne ajutăm între noi. Sunt mii de copii cu nevoi speciale, familii cu o stare financiară proastă, vârstnici neajutorați, și mulți alții care nu au aceleași posibilități pe care noi am fost norocoși să le avem.

 De-a lungul acestor 18 luni aflat că voluntariatul, pe lângă faptul că ajută comunitatea, te ajută să te dezvolți pe tine însăți/însuți, să-ți descoperi noi talente și aptitudini, să înveți lucruri noi și, uneori, chiar să legi noi prietenii cu alți oameni la fel de dornici ca și tine să ajute. Deși se spune că munca voluntară este un ajutor oferit fără a primi ceva în schimb, eu susțin contrariul. Câștigi experiențe și bucurie sufleteasca, care sunt niște lucruri foarte scumpe, ce nu ar putea fii cumpărate de toți banii din lume. De când sunt voluntară la asociația „Tineri Pentru Comunitate” am participat la diferite proiecte și activități, dar cele mai de impact au fost: „Olimpiada Inocenților”, unde am fost voluntara la două ediții. Este o activitate anuală ce constă într-o zi de activități artistico-sportive, destinate copiilor si tinerilor cu dizabilități. Evenimentul are ca scop încurajarea și celebrarea celor cu nevoi speciale. „Voluntari în Acțiune” este un alt proiect la care am luat parte.

A fost un proiect de 3 luni, care s-a desfășurat în parteneriat cu „Centrul de Noapte” din Bistrița, un centru pentru oamenii fără adăpost, în cadrul căruia, noi, voluntarii, i-am învățat pe locatarii de la momentul respectiv limba engleză, pentru a ajuta la reintegrarea lor în societate. O activitate de impact la care am participat s-a desfășurat în două etape, una în Bistrița, iar cealaltă în Beclean, județul Bistrița-Năsăud, ambele constând într-o strângere de fonduri pentru un băiețel de 9 ani cu leucemie din Beclean.

În preajma Crăciunului, asociația „Tineri Pentru Comunitate” a organizat un spectacol caritabil, „Bucurii pentru Copii”, cu ajutorul căruia am ajutat 4 cazuri care aveau nevoie de susținere financiară (o familie nevoiașă cu 6 frați, orfani de mamă, din Năsăud; un copil de 3 ani, bolnav de tumoare talamică; o familie cu 5 copii, o mama oarbă și o stare financiară foarte proastă, din Șieu-Măgheruș; un băiețel de 12 ani cu genu flexum bilateral). Am avut voluntari talentați, dar și invitați speciali, ca de exemplu trupe de teatru și coruri muzicale, precum și un târg cu ornamente de Crăciun, care au făcut posibilă susținerea cazurilor. Un alt proiect la care am luat parte s-a numit „Prietenii Speciale”, care s-a desfășurat la „Școala cu program special, nr. 1” din Bistrița. A fost un proiect în care am învățat câțiva copii cu dizabilități să creeze diferte lucruri creative, prin arta origami.

În cadrul asociației „Tineri Pentru Comunitate” am participat și la diferite activități din cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului (plantare la Șieu-Măgheruș, un sat din județul Bistrița-Năsăud, ecologizare într-un cartier de rromi, și o zi dedicată „Centrului de Noapte”, unde am făcut curățenie și le-am ținut locatarilor o prezentare despre un stil de viață independent). Am predat și cursuri de limbi străine (engleză și germană) copiilor cu vârste între 2-10 ani de la afterschool-ul „Discovery” din Bistrița. Momentan mai avem în desfășurare proiectul „Atelier de Lectură”, care urmărește îndrumarea copiilor de la „Școala gimnazială Șieu-Măgheruș” spre lectură. Prin urmare, am luat parte la un număr mare de proiecte și activități benefice pentru comunitate, din care am avut și eu multe de învățat.

 

Rupa Elena Garofita

Mă numesc Rupa Elena Garofiţa, sunt absolventă a Facultăţii de Sociologie şi Asistenta Socială, Universitatea din Bucureşti iar în prezent sunt studenta în anul 2, în cadrul aceleiaşi facultăţi, master « Devianta Socială şi Criminalitate ».

Imi doresc sa imi fac cunoscuta munca de voluntariat deoarece vreau sa excelez in domeniile in care activez si de asemeni sa incurajez tinerii in ceea ce priveste importanta si beneficiile aduse de activitatile de voluntariat. Sunt o tanara ambitioasa, implicata, iar de-a lungul anilor m-am implicat in diverse proiecte de voluntariat, in special pe tineret rom, educatie, activism si implicare in comunitatile de romi. Din clasa a 9 a am inceput sa „gust” tainele voluntariatului, incepand de la persoane cu dizabilitati si ramanand pe activismul tinerilor romi pentru alti tineri romi, comunitati de romi, educatia ca metoda de lupta si combatere a stereotipurilor, rasismului, discriminarii etnice etc.

Spun cu mândrie că am ales să activez pentru romi, mai exact pentru tineri deoarece consider voluntariatul ca o provocare fata de mine, abilitatile, competentele si experienta personala si profesionala. Din primii ani de facultate am înţeles şi am simţit că trebuie să dau cumva înapoi ceea ce eu am primit. Nu a fost ca o obligaţie ci mai degrabă ca o datorie morală faţă de mine şi neamul meu.

Astfel, am început din anul 1 de facultate să fac diferite activităţi de voluntariat în diferite programe sau ONG-uri din Bucureşti iar în prezent sunt coordonatoarea propriului meu grup de iniţiativă care se implica în diferite activităţi, programe bazate pe educaţie, dezvoltare, motivare etc a tinerilor romi în dezvoltarea profesională şi personalăsi pe care dorim sa il transformam intr-un ONG. De curând sunt şi membru al CTR- Consiliul Tineretului din România, în departamentul de Programe şi Activităţi.

Imi doresc ca voluntariatul in Romania sa capete mai multa importanta. Din pacate, tinerii nu vad in voluntariat o importanta si o cale sigura de reusita in dezvoltarea personala si profesionala. Vreau sa dau acest imbold mai departe, vreau sa ii « activez » si pe altii prin experienta si exemplele proprii. Voluntariatul ne face mari ! Va multumesc pentru timpul si atentia dvs !

Activitati de voluntariat : 1. Strategia Natioala de Actiune Comunitara, voluntar , 2007-2010 2. Concursul national “Diversitatea, voluntar biblioteca vie, 2008-2009 3. Gala Femeilor Rome, voluntar organizare eveniment, 2014 4. Agentia de Dezvoltare Comunitara « Impreuna », 2014-2015, Mentor voluntar in cadul programului « Big Brother » 5. Conferinta Nationala a Studentilor Romi, voluntar membru organizator fi fondator, 2014 6. Eveniment International « So keres, Europa?! », membru coordonator echipa PR, 2014 – 2015, Cluj Napoca 7. Grupului de Initiativa al Tinerilor Romi « Uco Dikhipen », Fondator si Coordonator, Bucuresti, 2015 8. Festivalul Pakivalo, editia 2015, Voluntar in cadrul organizarii evenimentului 9. Teach For Romania, voluntar « Biblioteca Vie» , 2015 10. Consiliul National al Tineretului, membru voluntar, 2015

Anghelea Andreea

Motivația de a mă înscrie la această gală este de a oferi un exemplu tinerilor care fac lucruri minunate, dar rămân în anonimat deoarece se desconsideră și se gândesc că nu merită admirația noastră pentru tot ceea de fac.

Eu sunt cercetaș de 4 ani, dar în ultimii 2 ani voluntariatul în această organizație este un mod de viață. Este locul în care am conștientizat ce înseamnă cu adevărat youth empowerment și mentoratul unor oameni minunați; aici m-am dezvoltat personal. De 2 ani am ajuns la rândul meu să inspir și să ajut alți tineri să se dezvolte.

Am acordat și acord în continuare cu mare drag multe ore de voluntariat la cercetași. La nivel local, în Sibiu, am fondat acum 3 ani un grup de cercetași la care sunt și în prezent secretar și lider pentru tinerii între 15-18 ani cu care fac direct activități. Cu atâta determinare nu am ramas implicată doar la nivel local și de 2 ani fac parte din Echipa națională de programe care actualizează și dezvoltă pedagogia cercetășeasă. Din ianuarie 2015 sunt coordonator național al echipei de programe care se ocupa de segmentul de varstă 15-18 ani. Dar pentru a pregăti noi lideri care să inspire alți tineri, am luat decizia de a participa la training-urile pentru traineri și din acest an îmi dedic timpul și ca trainer junior în organizație.

Pe lângă cele de mai sus, locul de suflet și unde am fost împlicată în cele mai frumoase și mari proiecte a fost Centrul Cercetășesc de la Nocrich. Aici de 4 veri sunt voluntar dedicat și am fost implicată în diferite departamente. In anul 2014 am coordonat impreuna cu echipa mea un proiect Eramus+ – schimb de tineri. Anul 2015 a venit cu si mai multe provocari: – coordonarea departamentului de programe a editiei a doua a proiectului, si acesta proiect Eramus+ – schimb de tineri, dar dublu ca numar de participanti (90 la numar).

Tin să specific că media de vârstă a echipei cu care am lucrat tot proiectul este de 25 de ani. – coordonator din partea organizației de cercetași din Romania a unui proiect Eramus+ -schimb de tineri, în Franța. Timp de 7 luni am lucrat online cu un grup de lideri cercetași din Franța (pe care nici nu îi cunoșteam în prealabil și care nu au mai avut tangențe cu proiectele Eramus+) la un proiect în care timp de 3 săptămâni să aducem impreună tineri români și francezi pentru promovarea cetățeniei europene și a toleranței. În acest fel am oferit oportunitatea unor tineri din România să vină în contact cu tinerii francezi la ei acasă.

Da, voluntariatul la cercetași este un mod de viață. Cu toate acestea, făcând lucrurile cu cea mai mare plăcere, nu mi-a afectat viața privată și profesională, așa că puținul timp liber pe care îl mai am îl dedic proiectelor pe care le inițiez la facultate.

 

Diaconu Raluca Georgiana

Mă numesc Raluca Diaconu si sunt coordonator de voluntari in cadrul Asociației B-Right Media de 9 luni. Consider ca sunt determinata sa lucrez cat mai mult intr-un eveniment sau proiect, aceasta calitate fiind dovedita de orele de voluntariat pe care le-am realizat in perioada 1 noiembrie 2014-10 octombrie 2015, in număr de 501, fiind desemnata cel mai activ voluntar al asociației.

Consider ca sunt organizata, îmi planific activitățile sau evenimentele din timp, îmi cunosc bine echipa, știu ce pregătire au, înainte de a face anumite activitati si dețin o agenda in care îmi notez totul in legătura cu proiectele si activitățile din care fac sau urmează sa fac parte. Consider ca sunt un bun coordonator, aceasta calitate fiind dovedita de faptul ca am fost aleasa de 2 ori Președinte al comitetului de administrație Botoșani Model United Nations si ca am rămas coordonator de voluntari in cadrul asociației, aceasta poziție fiind certificata de către organizație si putând fi dovedita.

Am reușit in cele 17 luni de când fac parte din asociație sa îmi pun amprenta asupra activităților si chiar si a asociației. Ideile mele inovative au adus schimbări majore in structura asociației, am creat departamente, ele lucrând ca niște roti zimțate care se îmbina una cu cealaltă, si am conceput motto-ul pe anul 2015 : “Botoșaniul zâmbește!”, toate activitățile pe 2015 având ca ținta convingerea botoșănenilor sa zâmbească si acesta a fost unul dintre scopurile mele pe anul 2015 si credem ca l-am îndeplinit cu succes. Am fost implicata in mai multe proiecte si activitati si am coordonat cu succes voluntarii, drept rezultat având o echipa mult mai bine închegata si ducerea la bun final al proiectului.

Proiectele au fost BTMUN – Botoșani Model United Nations, VoluntFORM, VoluntGRAN – voluntariatul trece granița si Festivalul Diversității Multiculturale, iar activitățile : activitati de scriere de proiecte (ianuarie-martie 2015), activitati pe domeniul dezvoltare sociala la grădinița IL Girotondo, activitati pe domeniile dezvoltare sociala si protecția mediului la Centrul social de zi pentru copii aflați in situații de risc, ’’Ora de voluntariat ‘ ‘ din cadrul Saptamnii Altfel, activitati in Saptamana Naționala a Voluntariatului, ’’Ziua Copilului : 1 iunie 2015’’, activitati de ecologizare, „Târgul ONG” si ”Seara Voluntarilor Botoșăneni”.

De asemenea, am preluat 2 generații de noi recruți si i-am trecut prin fiecare etapa, rezultatul final fiind o echipa de voluntari bine pregătiți, gata de orice activitate si bine comasata, astfel petrecând timp împreuna si in afara asociației. Deși acum sunt in clasa a12a iar timpul este prețios, continui sa fac voluntariat si sa fac ceea ce știu cel mai bine, adică sa coordonez activitățile si voluntarii. Voi continua cu voluntariatul si pe perioada facultatii, fiind recent acceptata in Brigada de Voluntari.

Nu voi parasi Asociația B-Right Media, voi reveni la activitati de fiecare data când am ocazia. Cred ca cele 501 ore de voluntariat, numărul de 73 de voluntari coordonați in anul 2015, implicarea mea in numeroase activitati si proiecte si dedicarea mea sunt motivele pentru care consider ca merit premiul de „Cel mai bun voluntar”. Va mulțumesc pentru atenție!

 

Paveliuc Maria

Pentru ca ii iubim pe cei din jur, am ales sa mergem sa vizitam copii ce sufera de cancer de la 2 spitale, mergem la 2 centre de plasament si la 1 azil de batrani. In fiecare weekend avem activitate si timp de 2 ore coloram, modelam plastilina si socializam.

Proiectul are un an de zile de cand l-am inceput si avem peste 140 de voluntari care doresc sa faca o diferenta in viata celor din jur. Proiectul l-am inceput cu 15 lei si am mers doar la un spital, apoi noi oameni s-au alturat si noi usi s-au deschis. Vrem sa ne continuam activitatea si pe viitor vrem sa avem si cadrul legal, de aceea dorim sa ne infiintam ONG.

 

Ditu Razvan George

Voluntariatul a reprezentat o importanta parte din viata mea de licean. Mi-am dorit sa invat mai multe despre mine si despre lumea care ma inconjoara. Mi-am dorit sa fiu o persoana care misca si schimba lucruri, o persoana care inspira si care isi dovedeste mai intai lui si apoi celorlalti ca se poate. In acest caz am intrat in programul YouthBank Bucuresti, unde am incaput mai intai ca si castigator al concursului de finantare, iar piesa mea de teatru cu copii orfani a avut succes.

Am decis sa continui in YouthBank si in momentul de fata sunt un membru activ, ce organizeaza impreuna cu o echipa minunata evenimente si ajuta la implementarea de proiecte. De anul acesta mi-am dorit sa dau mai departe ce am invatat si am devenit trainer YouthBank, deja ajutand la coordonarea trainingului pe Bucuresti.

Sunt sigur ca activitatile pe care le desfasuram nu sunt in zadar, si pe langa ajutarea tinerilor prin diferita mijloace, cnsider ca rolul acestui voluntariat este si de a demonstra adultilor ca tinerii sunt o forta in comunitate si ca parerile noatre sunt pertinente si trebuie luate in seama.

 

Mihăilă Mădălina-Georgiana

Prima activitate de voluntariat realizată de Georgiana a fost în decembrie 2011; aceasta a participat la activitatea „Darul tău aduce zâmbet” (organizată de CREED România), urmată de „Activitate ecologizare Vânători Neamț ” în Decembrie 2012. Începând din data de 19.08.2013, aceasta deţine funcţia de „coordonator-voluntari” în cadrul organizației CREED România (Centrul de Resurse Economice și Educație pentru Dezvoltare).

Activitatea acesteia în cadrul acestei organizații a început anterior datei menționate mai sus, în calitate de voluntar, în cursul aceluiași an. Primul proiect la care a participat a fost pregătirea unui flashmob de mare succes în cadrul comunității locale. Acesta poate fi vizionat la link-ul următor: https://www.youtube.com/watch?v=6pKeBpq6auE În continuare aceasta a luat parte la derularea proiectului de mare anvergură, „Sunt European Tânăr” (2013), în cadrul căruia a participat la un seminar de 2 zile în cadrul căreia s-au organizat activitățile cu ocazia SET- Săptămâna Europeană a Tineretului. În cadrul lunii iulie a anului 2013 Georgiana a participat la schimbul de tineri Change your lifestyle”, în cadrul căruia au participat 24 de tineri din România și Turcia ce au petrecut împreună 10 zile, timp în care au discutat și învățat despre un stil de viață sănătos.

Aceasta s-a implicat în ajutarea facilitatorilor cu materialele necesare realizării sesiunilor, monitorizarea tinerilor precum și alte sarcini ce au ajutat la buna implementare a activității. Activitatea ei a continuat cu activități precum „Înscrie o carte” (ediția a II-a) și „Un dar, un zâmbet”, „Acting European” (conferința de lansare a proiectului „OpenSpace”, Cafenea publică, campanie de promovare a voluntariatului și conferința de diseminare a proiectului). În luna octombrie, a participat la activitatea „Public Reading”, activitate ce a avut loc cu ocazia Zilelor Educației Non-Formale (ZEN), pe parcursul acestei perioade având loc și caravana SEV (Serviciul European de Voluntariat). Gala Voluntariatului Nemțean este ultimul eveniment desfășurat în anul 2013 în care a fost implicată. În cadrul acesteia s-a ocupat de coordonarea voluntarilor dar și realizarea unor altor task-uri precum: realizarea unor liste cu sponsori, redactarea Cartei Galei Voluntariatului Nemțean, împărțirea diplomelor de participare etc.

 Anul 2014 a început prin contribuția sa în postura de coordonator de activitate și coordonator de voluntari, la organizarea filmării clipului „Happy Piatra-Neamț”, dedicat promovării comunității locale precum și coordonarea evenimentului de lansare a acestuia; Acesta poate fi vizionat la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=FOnrpFhteh0 Următorul eveniment la care Georgiana a contribuit a fost conferința TEDxPiatraNeamț. Încă o activitate în care Georgiana s-a implicat în anul 2014 este Proiectul Surveco. În luna August 2014 Georgiana s-a implicat în activitatea de recrutare a unor noi voluntari CREED; astfel s-a ocupat de realizarea anunțului de recrutare, realizarea formularului de înscriere, promovarea evenimentului, evaluarea aplicațiilor primite și realizarea interviurilor. Aceasta a evaluat un număr de 29 CV-uri şi a intervievat 26 persoane, iar în urma interviurilor 12 persoane au devenit voluntari în cadrul organizaţiei. Această activitate i-a oferit ocazia de a-şi perfecţiona spiritul analitic, capacitatea decizională, atenţia şi prudenţa.

Ca voluntar CREED Georgiana a fost implicată în organizarea teambuilding-ului posterior recrutării; aceasta s-a ocupat de toate detaliile logistice ( cazare, realizarea agendei de activități, împărțirea în camere etc. ); de asemenea pe parcursul teambulding-ului a facilitat activitățile programate pentru cele 3 zile împreună cu alt voluntar CREED. Prin intermediul acestei activităţi şi-a îmbunătăţit abilităţile organizatorice, manageriale şi aptitudinile de public speaking. În decembrie 2014, organizaţia CREED România a participat la activitatea „Festivalul brazilor ALTFEL” organizată de Centrul pentru Cultura şi Arte „Carmen Saeculare”. Alături de alţi voluntari, Georgiana a fost implicată în realizarea bradului altfel. Acesta a fost confecţionat din jucării care, după expoziţia tuturor creaţiilor, acestea au fost donate unor copii dintr-o familie defavorizată şi unui centru de copii.

 În perioada 29-30 ianuarie, Georgiana alături de Livia (asistent HR în cadrul CREED), a participat la activitatea de job shadowing la Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany din Iaşi, activitate din cadrul proiectului „Managementul Voluntarilor de la A la Z” . În cadrul acestei activităţi, cele două reprezenante CREED au avut ocazia de a afla şi observa modul în care sunt coordonaţi voluntarii în cadrul altei organizaţii. După prezentarea organizaţiei şi discuţia asupra modului de lucru cu voluntarii, idei de fundraising şi organizarea de evenimente, oportunitati, provocari, acestea au asistat la o şedinţă lunară desfăşurată în cadrul organizaţiei repsective. A doua zi, acestea au fost implicate într-o activitate în cadrul căreia voluntarii mergeau şi desfăşurau activităţi în spaţiul de joacă de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria”, urmând ca după-amiază să participe la o întâlnire de consultare cu reprezentanţi ai autorităţilor direct interesate privind impactul voluntariatului în activităţile şcolare.

În data de 6 februarie 2015 a avut loc cea de-a doua ediţie a Galei Voluntariatului Nemţean. Georgiana s-a implicat din postura de coordonator de voluntari, distribuindu-le task-uri voluntarilor şi asigurându-se că totul este îndeplinit, dar şi din postura de voluntar, realizând diverse materiale şi documente pentru pregătirea evenimentului atât înainte cât şi după desfăşurarea acestuia, ajutând şi voluntarii în task-urile lor pentru a eficientiza munca. În perioada 14-19 iulie 2014, Georgiana a participat la cursul „Managementul Voluntarilor de la A la Z” desfășurat în cadrul proiectului cu același nume, sub titulatura căruia CREED a organizat în luna februarie a anului 2015, în Piatra Neamţ, o acţiune publică comunitară care sprijină campania „No hate speech”, această activitate fiind coordonată de ea. Activitatea a constat într-o Cafenea Publică cu tema împuternicirii tinerilor discriminați pe criteriu de vârstă unde au fost invitaţi tineri din comunitate care au căutat împreună soluții pentru problematica propusă. S-au discutat în cadrul activităţii minim 5 forme de manifestare a discursului instigator la ură şi au fost identificate domenii, locaţii şi site-uri în care apare acesta. Georgiana s-a ocupat de ideea şi implementarea activităţii, de găsirea facilitatorilor, a spaţiului, achiziţionarea resurselor, realizarea materialelor de promovare şi de raportul financiar şi descriptiv al activităţii.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, Georgiana, din postura de coordonator de activităţi şi coordonator de voluntari, alătrui de restul echipei, a implementat 6 activităţi. Înainte de această săptămâna, aceasta a desfăşurat mai multe întâlniri cu scopul de a organiza evenimentele. Prima activitate, „Tinerii şi voluntariatul”, a constat în promovarea online a voluntariatului prin intermediul paginii de socializare Facebook, în cadrul paginii organizaţiei fiind creată o rubrică cu testimoniale privind voluntariatul a membrilor CREED. Cea de a doua activitate o reprezintă „Un dar, un zâmbet”- activităţi cu copiii afiliaţi centrului de zi „Castani” din Piatra-Neamţ. În cadrul acestei activităţi, au fost donate jucării copiilor din centrul menţionat, iar voluntarii CREED au desfăşurat cu aceştia diverse jocuri.

 Cea de a treia activitate constă în organizarea unui public reading în Parcul Tineretului din Piatra Neamţ în vederea promovării cititului şi ideii „#prindegustul cititului în aer liber”. Cea de a patra activitate, „Hai la cinema! Salvează Cinematograful Dacia Panoramic!” a susţinut şi promovat unicul cinematograf din Piatra Neamţ, populaţia evitând să meargă la acest cinematograf, fiind unul nemodernizat. Cafeneaua publică-„Tinerii și voluntariatul” reprezintă cea de V-a activitate în cadrul căreia au fost atinse diverse aspecte ale activităţii de voluntariat: avantaje, dezavantaje, drepturi şi responsabilităţi, în scopul informării tinerilor şi promovării voluntariatului din mai multe puncte reale de vedere.

Ultima activitate realizată de CREED în cadrul SNV, PhotoVoice- „Cunoaște voluntarii din comunitatea ta!”, a presupus o expoziţie în centrul oraşului, în Parcul Tineretului, cu fotografii din cadrul a mai multe organizaţii din Piatra Neamţ. În cadrul activităţii, pe toată durata expoziţiei, tinerii voluntari de la CREED au desfaşurat jocuri în aer liber cu toţi cei care doreau să li se alăture. În această vară, Georgiana a fost implicată în managementul proiectelorlocale organizate de CREED şi a proiectelor internaţionale în care CREED este partener. Aceasta a ajutat la implementarea, promovarea, selectarea şi contactarea participanţilor, păstrarea legăturii cu aceştia, realizarea designului şi distribuirea agendei, pregătirea anumitor materiale, etc.

Georgiana a contribuit la organizarea celei de-a doua ediţii TEDxPiatraNeamț, în calitatea de coordonator al departamentului Resurse Umane. Din această postură, Georgiana a coordonat echipa de voluntari pe tot parcursul evenimentului, atribuindu-le sarcini, a promovat evenimentul prin intermediul site-ului cityneamt.ro (fiind redactor al site-ului), a participat la întâlnirile ce aveau drept obiectiv stabilirea detaliilor legate de eveniment (dată, locaţie, oră, preţ bilet etc), în timpul evenimentului s-a ocupat de publicarea fotografiilor live însoţite de citate din discursurile vorbitorilor, distribuirea de task-uri şi verificarea îndeplinirii lor, ajutor în backstage.

Datorită participării la organizarea acestui eveniment, Georgiana și-a îmbunătățit abilitățile de comunicare, redactare, cercetare, organizare, lucru în echipă. În data de 13 iunie, CREED a participat la activitatea „Târg de ONG-uri”. Din postura de secretar în Consiliul Judeţean al Elevilor Neamţ, Georgiana a fost organizator al acestui eveniment, iar din postura de voluntar CREED, aceasta a reprezentat organizaţia alături de alţi 4 membri, aceasta coordonând şi modul de organizare şi pregătire a standului CREED. Aceasta a înscris cu acordul conducerii organizaţia în cadrul evenimentului, a luat legătura cu voluntarii, a discutat cu cei disponbili despre amenajarea standului, a confecţionat alături de aceştia materialele necesare realizării ideii lor de amenajare a spaţiului dedicat organizaţiei la eveniment, a fost prezentă pe toată durata evenimentului şi a promovat şi oferit informaţii despre organizaţie tuturor celor interesaţi.

În perioada 19 iunie-3 iulie 2015, Georgiana a participat la cursul Managementul Voluntarilor, cu durata de 24 ore, organizat în cadrul proiectului „Voluntariatul-o valoare în comunitatea ta”, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. În cadrul acestui curs, Georgiana a învăţat să coordoneze mai bine echipa de voluntari în concordanţă cu prevederile legale, a învăţat cum să-i orienteze, supervizeze, monitorizeze şi motiveze mai bine pe voluntari. Şi în acest an, Georgiana a avut ocazia să comunice şi să se implice în diverse activităţi organizate pentru şi împreună cu voluntarii EVS din cadrul organizaţiei.

 A participat la activităţi în aer liber cu aceştia, diverse întâlniri organizatorice, activităţi la centrul de copii, activităţi de socializare etc. În vara acestui an, Georgiana a ajutat la pregătirea spaţiului viitorului sediu CREED şi s-a ocupat de partea birocratică a managementului voluntarilor. Aceasta a participat la programul de specializare cu durata de 75 ore, pentru ocupaţia „ANIMATOR SOCIO-EDUCATIV”, cod COR 511307, organizat de Fundaţia Sfântul Ioan Bosco, aceasta promovând examenul de absolvire la data de 1 august cu nota 10.

În cadrul CREED, Georgiana se ocupă în principal de coordonarea voluntarilor, selecţia şi instruirea lor, realizarea contractelor, fişelor de post, a rapoartelor etc, precum și de organizarea team-building-urilor, întâlnirilor de orientare, întâlnirilor de cunoaştere, coordonarea realizării training-urilor pentru voluntari. În perioada octombrie 2014-iulie 2015 au fost desfăşurate aproape săptămânal trainingu-uri pe diverse teme precum public speaking, managementul timpului etc şi/sau ateliere de creaţie. Pe parcursul activității de voluntariat în cadrul asociației CREED România, Georgiana a elaborat numeroase comunicate de presă, postate pe blog-ul organizației, unele dintre ele fiind publicate și în presa locală. Aceasta a participat ca invitat la diverse emisiuni în care a avut rolul de a promova organizaţia şi activităţile organizaţiei. Pe parcursul anului 2015, Georgiana a dobândit prin intermediul activităţilor desfăşurare în cadrul CREED capacitatea de a fi clară şi coerentă în exprimare, având obiectivul de a deveni un vorbitor mai bun în public şi a învăţat să fie tolerantă şi să lucreze mai bine în echipă fiind pusă în situaţia de a lucra cu diverse persoane.

Pe parcursul acestui an, aceasta a reuşit să-şi realizeze obiectivul de a acumula mai multe cunoştinţe despre managementul voluntarilor, reuşind să coordoneze mai bine echipa de voluntari începând de la recrutare până la evaluarea lor, ea devenind mai organizată, prudentă şi înţelegătoare. Aceasta şi-a exersat pe parcursul anului şi capacitatea de a lua decizii. Dorind să se dezvolte cât mai mult pe partea personală şi profesională, aceasta a devenit în acest an animator socio-educativ. Concomitent cu activităţile desfaşurate în cadrul organizaţiei CREED, aceasta este un voluntar activ implicat în mai multe organizaţii şi proiecte, utilizându-şi timpul liber într-un mod benefic atât pentru ea cât şi pentru comunitate, făcând voluntariat.

 Georgiana a contribuit în anul şcolar 2014-2015 la desfaşurarea unor activităţi în cadrul Proiectului Erasmus+ cu titlul „Des écrits aux écrans: Lecture et écriture en Europe dans un contexte de mutation numérique”, participând şi la schimbul de tineri din cadrul proiectului. În data de 27 iunie 2015, Georgiana a fost voluntar în cadrul proiectului Concurs de Alergare Montană „Bate Toaca”. În această vară, Georgiana a fost implicată în cadrul proiectului „Salvăm Dacia”, proiect care a avut drept obiectiv strângerea de fonduri pentru renovarea şi îmbunătătirea cinematografului. În data de 7 august 2015, aceasta a fost voluntar în cadrul evenimentului „Pădurea fermecată”. În perioada 8-9 augsut 2015, Georgiana a fost voluntară în cadrul evenimentului „Alambic de Arte”.

 Începând cu data de 14 ianuarie 2015, Georgiana a obţinut rolul de blogger în cadrul proiectului „Creatori de Viitor”. În cadrul acestui proiect, aceasta a participat şi la activitatea de promovare online şi fizică (împărţire flyere în Piatra Neamţ), urmând ca în perioada 17-23 iulie 2015 să participe în cadrul acestui program din postura de voluntar blogger. În luna august 2015, Georgiana a coordonat echipa de voluntari din Piatra Neamţ în cadrul Caravanei Filmelor NexT. Contactată de organizatori, aceasta şi-a format o echipă de 4 voluntari alături de care a realizat activitatea de promovare a evenimentului (lipit afişe, împărţit flyere, promovare online). În cadrul evenimentului, aceasta a ajutat la pregătirea şi curăţarea spaţiului, împărţirea programului şi comunicarea cu publicul.

Din luna octombrie a anului 2013 aceasta ocupă funcția de reprezentant al clasei în Consiliul Școlar al Elevilor, substructură a instituției de învătământ din care face parte. În această postură, a contribuit la organizarea/buna-desfășurare a anumitor activități din cadrul liceului. Începând cu 29 octombrie 2014, aceasta face parte din biroul executiv al Consiliului Şcolar al Elevilor în calitate de vicepreşedinte, din 13 noiembrie 2014 ocupând funcţia de secretar în cadrul Consiliul Judeţean al Elevilor Neamţ, iar din data de 12 octombrie 2015 aceasta preia funcţia de preşedinte în cadrul Consiliul Şcolar al Elevilor C.N. Petru Rareş.

Din postura de reprezentant al clasei în consiliu a ajutat la realizarea activităţilor organizate cu ocazia sărbătoririi a 144 ani de existenţă a liceului (concurs de karaoke, atelier de creaţie alături de colegii de clasă, etc), a făcut parte din comisia de jurizare a concursului gastronomic organizat cu această ocazie, a participat activ la întâlnirile cu ceilalţi membri ai consiliului distribuind informaţiile la nivelul colegilor de clasă şi a ajutat la stabilirea activităţilor din cadrul săptămânii altfel. Din postura de vicepreşedinte, aceasta s-a implicat în organizarea şi desfaşurarea întâlnirilor, activităţilor şi proiectelor.

Din postura de secertar în Consiliul Judeţean al Elevilor, aceasta a participat la toate întâlnirile, ocupându-se de partea birocratică a structurii, actualizând baza de date, întocmind rapoarte şi procese verbale etc. Aceasta a participat în luna februarie la Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor, desfaşurată la Craiova în perioada 2-5 februarie.

 Aceasta a coordonat la nivel de liceu şi nivel local concursul „Elevii nemţeni au talent” şi s-a implicat în organizarea evenimentului „Târg de ONG-uri”. Începând cu 15 mai 2014 şi până-n prezent, Georgiana ocupă funcția de asistent manager şi redactor în echipa celui mai mare site promovator de evenimente din județul Neamț (cityneamt.ro). Astfel a redactat articolele de la diverse evenimente la care a fost prezentă (Baluri ale bobocilor, Concursul şi party-ul „Tare ca Piatra” etc.). Din această postură aceasta şi-a îmbunătăţit abilităţile de redactare şi distribuire a informaţiilor. În anul 2014, Georgiana a făcut parte din echipa de voluntari a festivalului „Filmul de Piatra”, aflat la cea de a VII-a ediţie. (Voluntară a festivalului în Piatra-Neamţ, Piatra-Fântânele (Tăşuleasa) şi Cluj-Napoca). În acest an a fost coordonator de voluntari în cadrul festivalului „Filmul de Piatra”, aflat la cea de a VIII-a ediţie. (Voluntară a festivalului în Piatra-Neamţ şi Piatra-Fântânele (Tăşuleasa)).

 În cadrul acestui festival, Georgiana a avut oportunitatea de a-şi exersa modul de a lucra în echipă, de a coordona voluntari, de a comunica, cât şi capacităţile de vânzare şi convingere. https://www.facebook.com/filmuldepiatra

 În anul 2015, Georgiana a făcut parte din echipa de voluntari Bits&Bats, structură în cadrul căreia s-a implicat în organizarea a 3 evenimente. Bits&Bats este un brand de evenimente. Proiectul îşi propune evitarea stereotipurilor şi lansarea unor evenimente ce îmbrăţişează armonios arta şi în special muzica în diverse forme, atât pe termen lung, cât şi în cadrul unui singur eveniment.

 

Chiru Alexandra

Salutare!

Numele meu este Alexandra si cred cu tarie in puterea voluntariatului.

Am inceput sa fac voluntariat in liceu, ca parte din Consiliul Consultativ al Elevilor, cand nimeni nu intelegea de ce i-ar placea cuiva sa ia parte la activitati de dezbatere a problemelor elevilor.
Experienta a fost scurta si nu foarte semnificativa, dar m-a facut sa realizez ca pentru mine, a sta pe margine si doar a observa lumea, nu este o optiune.

In timpul studiilor, din 2010, m-am alaturat organizatiei Voluntari pentru Idei si Proiecte Romania, ONG studentesc si de tineret, din care fac parte si astazi.
Aici m-am implicat in organizarea a 3 proiecte, am fost project manager al unui proiect, vicepresedinte pe proiectele organizatiei, presedinte si presedinte fondator al primei filiale a organizatiei, infiintata in 2013 la Cluj.
In VIP am avut ocazia sa cunosc extrem de multi voluntari motivati si sa imi formez propria parere despre ce inseamna voluntariatul, ce inseamna sa te implici, sa ai viziune, sa muncesti doar pentru o cauza si un scop comun si nu pentru beneficii materiale.
Tot prin intermediul VIP am lucrat impreuna cu colegi din alte organizatii de studenti din Bucuresti, in cadrul Consiliului Organizatiilor Studentesti din ASE si in cadrul Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, cu organizatii studentesti din toata tara.

Din 2012 sunt si membra in Universitatea Alternativa a celor care au fondat CROS (Centrul de Resurse pentru Organizatiile Studentesti), in comunitatea de Leadership si Dezvoltare organizationala, participand la evenimente si cursuri specifice ale comunitatii.

Incepand cu 2014 m-am implicat activ in comunitatea studenteasca si de tineret din Cluj, facand parte din echipa TEDxEroilor 2015, dar si creand o asociatie pentru educatia in tehnologie, asociatia ETIC, alaturi de oameni specializati in domeniu. De asemenea, am luat parte la initiativa Restart Edu Cluj, dar care momentan nu mai este activa.

2015 a insemnat pentru mine un pas in fata, fiind momentul in care am ales sa ma implic in Consiliul Tineretului din Romania ca membru si in GRASP (Global Romanian Association of Young Professionals) ca project manager in cadrul conferintei anuale Romania 2020, care a avut loc in octombrie la Cluj-Napoca.

Incepand cu luna septembrie a acestui an fac un stagiu de pregatire la Bruxelles prin intermediul programului Erasmus pentru Tineri Antreprenori in domeniul managementului si antreprenoriatului social, alaturi de POSECO si Positive Entrepreneurs Network.

Am scris cele de mai sus cu scopul de a evidentia cateva lucruri:
Implicare activa in lucruri in care crezi si pe care vrei sa le cresti; nu e suficient sa te implici azi-maine si fara sa crezi cu toata puterea in ceea ce faci. A fost posibil sa ma implic in atatea activitati pentru ca toate au cel putin un lucru in comun: educatia, sub toate formele ei si sentimentul de comunitate, ca nu esti singur, nimic din ce am scris mai sus nu am facut singura, ci alaturi de alti voluntari entuziasti
Ca totul trebuie sa aiba un inceput: chiar daca VIP Cluj nu exista, l-am creat. Chiar daca organizatia de educatie in tehnologie nu exista, ea a fost creata, chiar daca Restart Edu Cluj nu exista, comunitatea a fost creata. Am inceput in toate organizatiile ca simplu membru si mi-am pastrat motivatia de a continua, de a cauta raspunsuri si de a lua initiativa.

 
Ca impreuna suntem mai puternici. Candidatura pentru acest titlu nu este a mea, este a tuturor celor care s-au implicat in toate activitatile mele de mai sus si a tuturor celor care in fiecare zi schimba ceva prin voluntariat, de la cele mai mici activitati si proiecte, pana la gesturile mari, cu ecou pe termen lung.

 

Bobăilă Luiza

Dragi prieteni,
Numele meu este Luiza Bobăilă, sunt cercetaş din anul 2011. În momentul de față activez ca senior în cadrul Centrului Local ”Axente Sever” Alba Iulia şi în acelaşi timp sunt Coordonator Naţional al Festivalului Luminii.
Mă consider o persoană responsabilă, sociabilă și interesată de dezvoltarea mea personală. Coordonarea Festivalului Luminii mi-a oferit ocazia, ca alături de echipa mea să îmi dezvolt competențe noi și să le consolidez pe cele pe care le dețineam. De asemenea, coordonarea acestui eveniment naţional m-a ajutat să valorific experiența acumulată în cadrul activităților de voluntariat realizate anterior.
Experienţa în managementul de proiect și coordonare am dobândit-o prin implicarea mea în Festivalul Naţional Unitate şi Prietenie (UP) unde am avut oportunitatea să învăț să lucrez într-o echipă structurată, să contribui efectiv în procesul de luare a deciziilor și să trec prin toate etapele dezvoltării unui proiect. În ultimii doi ani am fost preocupată în special de partea financiară a festivalului, aşadar ştiu cât de important este acest aspect într-un eveniment naţional de amploare, așa cum este și Festivalul Luminii. UP mi-a oferit o largă experiență cercetășească naţională, dându-mi șansa de a cunoaşte şi de a lucra cu lideri din alte Centre Locale din țară. Festivalul Luminii a avut un aport semnificativ în ceea ce privește consolidarea cunoștințelor de management de proiect și, în acelați timp, mi-a oferit o perspectivă internațională a coordonarii unui eveniment, anul acesta fiind primul în care proiectul a depășit granițele țării.
În fiecare an, Organizația Națională Cercetașii României, împreună cu alți tineri voluntari organizează Festivalul Luminii – un eveniment sincron, desfășurat în mai multe orașe din România, cu scopul de a crea un spațiu liniștit, de deconectare a participanților de la agitația vieții de zi cu zi și de a-și aminti că lucrurile mărunte din jurul lor le pot face clipa, ziua și viața mai bune. Pentru mine, la fel ca pentru ceilalti cercetași, acest proiect e una din modalitățile de a de îndrepta atenția către comunitatea din care facem parte și, cu ajutorul unor lucruri și gesturi mărunte, ne străduim să lăsăm lumea un pic mai bună decât era atunci când am găsit-o.
Sunt motivată și încrezătoare că tot efortul depus pentru realizarea festivalului a fost bine investit, dovadă fiind mesajele de încurajare și de mulțumire pe care le-am primit de la unii din cei 55000 de participanți de anul acesta. De asemenea, sunt încântată că festivalul a reușit să angreneze 3015 voluntari din 35 de orașe ale țării, fiind cea mai de amploare ediție de până acum.

 

Sabo Diana

3 motive pentru care mă înscriu:
1. Pentru că ma apropiu de 35 de ani și în curând, conform legislației din România, voi părăsi categoria de tânăr. :)

 1. Pentru că am în spate 9 ani de voluntariat în care mi-am dedicat tot timpul acestei activități ca lucrător de tineret, trainer, manager de proiect și președinte de ONG. Am înființat organizația acum 5 ani din dorința de a oferi gratuit tinerilor din Baia Mare și nu numai, toate competențele pe care le-am acumulat, pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Pentru asta am oferit servicii gratuite de consiliere, mentorat, coaching, training. Am scris proiecte pentru ei și le-am implementat cu dăruire și pasiune, străduindu-mă întotdeauna să ofer cea mai bună calitate în procesul educațional.
 2. Am promovat meseria de lucrător de tineret în toate contextele în care am avut ocazia și am ajuns de-a lungul anilor la un număr de peste 1000 de tineri cu care am interacționat direct în cadrul proiectelor ca organizator, trainer, lucrător de tineret sau pe care i-am ghidat în procesul de dezvoltare personală și profesională.
  Nu am renunțat niciodată la visul meu de a dezvolta un Centru de Tineret care să ofere servicii la standarde europene și de a conștientiza comunitatea de nevoia de lucrători de tineret în educația tinerilor. De aceea, am preluat administrarea Centrului de Tineret Baia Mare, al Direcției Județene pentru Sport și Tineret și, împreună cu alte persoane care mi s-au alăturat, facem eforturi în a organiza și facilita cât mai multe activități gratuite pentru tineri menite să le ofere suport în tranziția de la viața de tânăr la cea de adult.
  Din feedback-urile primite știu că activitatea mea a făcut diferența într-un mod pozitiv în dezvoltarea multor tineri. Le-am oferit oportunități, le-am creat contexte favorabile învățării, i-am informat, i-am îndrumat și le-am deschis ușa către sine, pentru a se înțelege și a se accepta.

Mi-am îndreptat toate resursele personale: energie, timp, pasiune, competențe, resurse finaciare și materiale în acest scop și, atunci când unii mă întreabă de ce fac aceste sacrificii, le răspund: PENTRU CĂ POT! :)

 

Feier Andreea

Salut,sunt Andreea si sunt membra a Asociatiei Tineri pentru Comunitate, Bistrita de 1 an.Pentru mine, voluntariatul inseamna interactiune, miscare, dinamism. Iesi dintr-o cochilie si cunosti lumea, ajungi sa colaborezi cu diferite tipuri de personalitati si pana sa-ti dai seama ca faci asta, esti deja foarte atasat de activitatile pe care le ai
,dar mai ales  pot spune ca voluntariatul m-a ajuta in primul rand la depasirea timiditatii, mai ales cand vorbim de adolescenti sau tineri care nu prea sunt dornici sa-si exprime punctul de vedere de frica reactiilor celorlalti.  

Mereu mi-am dorit sa  lupt pentru cei care au cea mai mare nevoie ,dar nu pot sa faca nimic de unii singuri.Si cel mai mic lucru pe care il pot face eu pentru ei este sa imi ofer ajutorul ,pentru ca stiu ca oricat de putin sau mic ar fi in comparatie cu problema in sine conteaza foarte mult.Ajutorul fiecaruia conteaza!
Si pe deasupra imi place sa vad oamenii zambind ,stiind ca am fost de ajutor.

Primul proiect in care am fost implicata s-a numit ‘Spectacolul caritabil Bucurii pentru copii’,care a avut loc in preajma sarbatorilor de iarna.Despre acesta pot sa spun ca m-am distrat pe cinste la confectionarea de felicitari din quilling si figurine din origami,si ascultandu-i pe colegii mei de volunariat care se pregateau cu cantaul.Aceea stare de liniste,armonie,nici nu am cuvinte cum sa o descriu m-a facut sa continui sa fiu voluntara,sau poate colegii mei,volunarii care pot sa spun ca s-au purtat foarte frumos cu mine si au ascultat ficare parere pe care am avut-o ,fie una buna sau una rea,si nu m-au criticat niciodata pentru ceea ce sunt.    
De aceea la ATC m-a simt ca acasa.

In perioada septembrie 2014-iunie 2015 am participat ca voluntar in cadrul proiectului ‘Prietenii speciale’implementat de Asociatia Tineri pentru Comunitate in parteneriat cu Centrul pentru Educatie Incluziva nr 1 Bistrita. Rolul meu a fost de a organiza ateliere de creatie origami impreuna cu alti voluntari pentru copiii cu nevoi speciale si pot spune ca am legat prietenii cu acei copii,deoarece ne-am distrat de minune la proiect,ei au fost foarte atentii si implicati si de fiecare data cand mergeam ne asteptau mereu cu zabetul pe buze si dornci sa inceapa ceva nou.

Cel mai mult din toate activitatiile la care am participat la voluntariat,pot spune ca mi-a placut schimbul de experienta,care s-a numit ‘Unknown Beauties Revealed’ prin  care am interactionat cu 9 englezi ai asociatiei RV Projects si le-am prezentat tara si oamenii cum am putut noi mai bine
,iar ei au ramas impresionati de prietenia de care fiecare roman le-a aratat-o ,frumusetea locurilor si asta m-a indemnat intr-un fel si pe mine sa imi vad tara prin ochii unui strain si sa imi placa mai mult.
O alta activitate a fost implicarea in strangerea de fonduri pentru Alex Toma,un baiat care sufera de cancer si pentru care foarte multa lume s-a implicat si a ajutat dupa posibilitati.
Am oferit copiilor figurine din baloane si picturi pe fata,lucruri i-au facut bucurosi pe cei mici ,iar parintii lor au donat o suma aleasa de ei.
Am creat atomsfera cu ajutorul unor alti prieteni volunari ,care stiau canta atat la instrumente cat si vocal, si care parca te faceau sa te simti mai fericit instantaneu.

Acestea sunt doar cateva din proiectele in care am fost implicata si astept cu nerbdare si pe urmatoarele.

In concluzie,am intrat în ATC pentru a face ceva nou si am reusit, am vrut sa cunosc oameni noi si diferiti si am reusit, am vrut sa evoluez si am reusit. Tu de ce nu ai vrea? iar,definitia mea, ca voluntar este ca: a face voluntariat inseamna a-ti rupe din timpul tau putin pentru a aduce un zambet cald pe un chip ofilit de durere.

 

Bonta Sergiu

Dorinta da a face o schimbare si de a ajuta cat mai multa lume.

 

Ilea-Ferent Norbert-Eusebiu

Norbert este implicat in mai multe departamente ale Centrului Local de 5 ani incoace. Este cel care stie legislatia si procedurile iar un om care sa faca voluntariat pe tema asta este foarte valoros. Se implica minim 2h/zi, raspunde la toate mailurile si solicitarile, este activ pe partea de secretariat in majoritatea proiectelor noastre. Noi il consideram voluntarul anului si toti lupisorii, temerarii, exploratorii, seniorii si liderii CL ii multumesc si ii ureaza cat mai multi ani activi!

 

Balas Alexandru Dan

Chiar daca suna putin cliseic, motivatia mi-o gasesc prin ideea de o lume mai buna. Am fost prin situatii destul de serioase in care aveam lipsuri, atat material,social sau emotional. Atunci mi-am propus sa caut modalitati de a iesi din acele situatii si de a-mi crea o stare mai buna, de a evolua. Din fericire am reusit, prin multe traininguri de dezvoltare personala si mult voluntariat. Insa nu voi uita niciodata prin ce am trecut si cat de mult a contat ajutorul anumitor persoane. Astfel, am decis sa ii ajut si pe cei din jurul meu, atat cu fapte bune si sfaturi personale cand aveau nevoie, cat si prin sustinerea proiectelor si evenimentelor care au in vedere dezvoltarea si ajutarea tinerilor sau care au un impact mare asupra lor. Sa nu uitam ca voluntarul e definit ca fiind cel „care actioneaza de bunavoie”; nu trebuie sa o faca in anumite locuri sau conditii, ci doar sa ajute :) din propria lui vointa.

Pe langa acestea, m-au mai motivat sa fac asta si persoanele care veneau la mine sa imi multumeasca pentru ca i-am ajutat sau doar pentru ca am fost acolo si ca ma admira pentru ce sunt. Chiar daca nu pot influenta mase mari de oameni, acei cativa pe care ii pot conteaza pentru mine. Pur si simplu sentimentul pe care il ai cand reusesti sa schimbi in bine viata cuiva, chiar daca e sau nu e putin, e de nedescris. Acest sentiment ma motiveaza sa incerc in continuare sa aduc schimbari in vietile oamenilor!

Cred ca prin voluntariat poti face o schimbare in bine si pentru tine, dar si pentru comunitatea din care faci parte. Hai sa fim uniti si sa ne deschidem mintile!

 

Movila Dragos

Conferintele TEDx sunt un etalon in intreaga lume in ceea ce priveste profesionalismul si calitatea atat a discursurilor cat si a organizarii. Pentru mine a fost o oportunitate fantastica sa pot contribui cu experienta mea si sa invat din experienta altora in cadrul conferintelor TEDx.

In acest an am organizat un salon si o conferinta fiecare dintre ele cu un public de peste 700 de persoane, iar in acest moment pregatim doua conferinte, una dedicata tinerilor, desfasurata in noiembrie si conferinta de anul viitor.

Contributia mea a vizat toate palierele, pornind de la concept, tema, promovare si organizare si este una dintre activitatile cu care ma mandresc.

 

Mosoia George

Dorim să nominalizăm la această categorie pe Bes, un labrador de 4 ani, câine atestat de terapie și pe partenerul lui, George Mosoia. Cei doi formează o echipă de terapie asistată de animale și oferă voluntar serviciile lor copilașilor de la Grădinița Specială Malteză.

Terapia asistată de animale este o terapie complementară care se pliază pe terapia standard (consiliere psihologică, psihoterapie, logopedie, kinetoterapie, în cazul de față) cu scopul de a acționa ca și legătura dintre beneficiar și terapeut și de a motiva beneficiarul sa treacă prin procesul de terapie. Din acest motiv, nominalizarea noastră nu este doar pentru George Mosoia, cât și pentru Bes. Ei lucrează împreună și ajută împreună copilașii de la Grădinița Malteză (și nu numai). Rolul lui George, acela de conductor canin, este de a conduce câinele în terapie, de a face totul o joacă pentru acesta din urmă și, nu în ultimul rând, să urmărească semnele de stres ale câinelui pentru a se asigura de bunăstarea sa. Rolul lui Bes este acela de a facilita procesul terapeutic. După o pregătire specializată și un examen pe care l-a trecut alături de George, ei au început să lucreze cu adulți și copii, tipici sau diagnosticați cu diferite deficiențe sau dizabilități, deopotrivă. Bes este cel care aduce beneficiarul mai aproape de terapeut, îl motivează să se deschidă și să fie mai implicat în terapie. Oferă suport și dragoste necondiționată pentru beneficiar, fiind în același timp un aliat pentru terapeut în a crește eficiența planului său de intervenție.

Săptămânal, cei 20 de copilași de la Grădinița Specială Malteză, cu vârste între 2 și 9 ani, sunt vizitați de Bes, în cadrul unui program pilot desfășurat din noiembrie 2014. Copiii au deficiențe neuro-motorii și, împreună cu specialistul kinetoterapeut de la Grădiniță, Bes și George parcurg un program de terapie asistată de animale, pliat pe ședințele de kinetoterapie.

Kinetoterapeutul a adaptat planul de intervenție astfel încât să cuprindă elemente de terapie asistată de animale. În cadrul ședințelor, se lucrează pe obiective precum motricitate fină și grosieră, postură, coordonare, echilibru, îmbunătățirea mobilității membrelor afectate etc. Nu în ultimul rând, terapia asistată de animale crește starea de bine a copiilor, stima de sine și autoeficacitatea. Copiii sunt astfel mai motivați, se frustrează mai puțin și progresul apare mai repede. În ciuda eforturilor, uneori și a durerii, copiii sunt cu zâmbetul pe buze pentru că sunt alături de Bes. Aceștia i-au compus inclusiv un cântecel lui Bes și îl așteaptă nerăbdători.

Activitățile lor nu se rezumă însă aici. În ultimii doi anim Bes a interacționat cu peste 2000 de beneficiari, prin activități asistate de animale, terapie asistată de animale (individuală sau de grup) sau evenimentele la care a participat. Centre precum Asociația Caritas, Fundația Pas cu Pas, Asociația Pas cu Pas, Asociația Familia Regăsită sunt câteva dintre organizațiil partenere de-a lungul acestei perioade.

Zâmbetele și bucuria copiilor sunt motivul principal pentru care această echipă ar trebui premiată. Ei sprijină acești copilași în pașii lor, de cele mai multe ori dificili. Sarcinile grele de până acum, devin mai ușoare și mai motivante alături de Bes. Munca lui George și a lui Bes este una frumoasă și plină de provocări, dar cu satisfacții pe măsură. Din toate aceste motive, considerăm că merită să câștige acest premiu, fiind un model de dedicație și o echipă care aduce zâmbetele oricui le iese în cale.

 

Diamant Andra Flavia

Andra a demonstrat, ani de-a rândul, că este un voluntar implicat în viața comunității, participând la o varietate de proiecte, de la ce promovează o atitudine responsabilă față de mediu pentru viitorul nostru (Let’s do it, Romania; CleanCluj) , cele promovând cultura contemporană (doi ani de voluntariat la Jazz in the Park, precum și la Comedy Cluj), oportunități de petrecere a timpului liber pentru tineri și nu numai (voluntariat anul trecut la Electric Castle și la Zilele Clujului), pe teme de economie socială (Festivalul Solidar), dar și de incluziune socială (Festivalul Steps, Festivalul Loliboom). Energia ei, ambiția, entuziasmul, competențele ei de comunicare, precum și flexibilitatea o recomandă ca un voluntar de valoare.

 

Mandache Paulina

“Indrăznește să visezi și vei ajunge asemenea viselor tale. Viziunea ta este promisiunea pe care o faci lumii cu privire la ce vei dezvălui în cele din urmă despre tine.” (John Ruski)

 Voluntariatul este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat până acum. În 2012  am intrat ca novice în marea familie, Asociația Grupurilor Locale de Tineret, unde am descoperit tainele voluntariatului. Asociația Grupurilor Locale de Tineret reunește tineri din toată țara, voluntari din diferite sate și orașe. Activitatea lor principală constă în organizarea de ore de joacă pentru copiii și tinerii din comunitatea lor. Iubesc voluntariatul pentru că pană acum m-am descoperit pe mine învăţând într-un mod nonformal de la oricine, oricând, oricum. De  3 ani trăiesc cele mai frumoase experiențe pe care le voi povesti mai departe, am întâlnit oameni valoroși care acum sunt prietenii mei și suntem din ce în ce mai apropiați pentru că facem un lucru minunat împreună, schimbăm lumea în bine.

                 Am ajuns să fac ceea ce nu aș fi crezut vreodată că aș putea face: am participat ca voluntar în taberele pentru copiii cu dizabilități din Belgia în august 2014 în cadrul Asociației Jomba și tabăra  internațională “HEALTHY LIFESTYLE/STIL DE VIATĂ SĂNĂTOS” (Erasmus +, Mobilităti de Tineret-Acțiunea Cheie 1, Reșița, România) în calitate de organizator și coodonator. Am învățat că persoanele cu dizabilități sunt speciale altfel decât noi, ele nu au nicio dizabilitate sufletească, având sufletul inocent și pur. Ne sunt superioare prin faptul că iubesc necondiționat și nu  fac niciun rău intenționat. Mi-am depășit propriile așteptări referitoare la modul în care voi lucra cu ei. Sunt mândră că i-am cunoscut și că am învățat atât de multe de la ei. Nu aș fi crezut că va ieși o tabără atât de frumoasă și că ne vom atinge toate scopurile dorite având în vedere că participanții erau foarte diferiți : vountari din Cehia și România, copii din centre de plasament și  tineri cu dizabilități din România și rromi din Cehia. Am descoperit că îmi plac provocările mari în care am ocazia să mă autodepășesc. De asemenea activitățile constante pe care le desfășurăm la Centrul de zi Arca pentru persoane cu dizabilități acentuează ideea că pot face o schimbare. Acei tineri mi-au devenit prieteni și adesea povestim printre activităţile ludice sau de recuperare, despre visele lor, cum și-ar dori să facă o lume mai bună în care fiecare să poată ajuta așa cum poate. Chiar dacă merg des acolo, de fiecare dată resimt emoția de la prima activitate și cu lacrimi în ochi râd cu ei mascând sentimentele care mă copleșesc. Sunt fericită că am puterea de a le oferi clipe vesele și magice.

                 In cadrul proiectului interinstituțional „Suflet pentru suflet” am întâlnit copii cu povești speciale, copii care au trecut prin experiențe copleșitoare și mame care cu durerea tatuată pe corp plângeau de fericire când au văzut că există oameni care le vor binele și care le oferă timpul lor și zâmbete gratuite. A fost una dintre cele mai emoționante întâlniri când am văzut copiii abuzați din cadrul Centrului de Primire a Copilului în Regim de Urgență din Constanța. Am simțit că mi se rupe sufletul când observam durerea ce le sfâșia ochii la o vârstă atât de fragedă, copilași cu vârste cuprinse între 0 și 16 ani. Mergând cu ei la biserică, la Microrezervatie, la Delfinariu, Acvariu sau Planetariu am reușit să îmi stăpânesc lacrimile și să le ofer alături de ceilalți voluntari iubire și momente unice. Am strâns zeci de mii de lei şi produse alimentare, jucării, haine, rechizite, cărţi, instrumente muzicale, cosmetice, scutece, detergenţi. Am fost la firme mari, la mall-uri, la privaţi, am confecţionat cu voluntarii cosulete de Paști, ornamente de Crăciun, am organizat tombole, baluri caritabile, expoziţii cu vânzare. Momentul culminant a fost când le-am dus de Paști și de Crăciun cadourile pe care și le-au dorit. Văzând că li se îndepliniseră toate dorințele, (pentru unii dintre ei era prima dată când au primit exact ceea ce și-au dorit) s-au bucurat nespus și au început să danseze bucuroși cu păpușile, mingile, mașinuțele sau bicicleta în brațe. Acea amintire am gravat-o în suflet și mă motivează să continui să lupt  pentru că „Nu avem dreptul de a consuma fericire fără a o produce”. 

                 Voluntariatul este cheia cu care am putut pășii în viața reală, cea cu care am deschis poarta adevăratului sens al vieții. Prin această artă de a fi voluntar am reușit să învăț să comunic cu orice tip de persoane, să rezolv conflicte, să mă cunosc mai bine pe mine însămi, să percep viața ca pe un întreg. Voluntariatul îmi dă energia pozitivă care mă întreține zilnic și care mă definește cel mai bine. Implicarea  în activități de voluntariat mi-a oferit o oportunitate de dezvoltare personală și dobândirea unei perspective diferite asupra lumii. Insă, cel mai important este faptul că prin voluntariat am rupt barierele necunoscutului și am construit prietenii peste munți, mări, tări și continente.

 In concluzie, cred că, așa cum spunea Bertha von Suttner, „După verbul a iubi, a ajuta este cel mai frumos verb din lume.” 

 

Apostu George

Motivatie: Dezvoltarea unui sistem de management al voluntarilor, coordonarea a unui numar de aprox. 300 de voluntari, descoperirea si pregatirea de noi lideri.

 

Babiuc Bogdan

Implicare, daruire si un model pentru ceilalti voluntari din organizatie. In implicarea lui in doua proiecte frumoase: „Strop de soare” in care a fost alaturi de echipa in strangerea cartilor, jucariilor si ce a mai fost pentru ca acestea sa fie impartite la copilasi din trei localitati defavorizate.

Nu a pregetat sa fie prezent la toate activitatile. In proiectul „Voluntariatul impreuna”, a fost reprezentantul organizatiei pentru a face parte din echipa de 15 voluntari din organizatii diferite, echipa care a reusit sa realizeze un pliant si o prezentare care a fost prezentata intr-un numar de 14 unitati de invatatmant din Constanta. La randul lui a stiut sa disemineze in cadrul organizatieisale informatiile astfel incat sa isi formaze echipa si sa mearga in unitatile de invatamant promovand VOLUNTARIATUL.

 Tot ce face este un exemplu clar ca in viata doresti ceva sa faci poti!

 

Timis Catalin

Tineri, Comunitate, Schimbare, aceste 3 cuvinte ma definesc. Ca voluntar in cadrul programului YouthBank Cluj ,prin diverse activitati de fundraising sa strangem un fond suficient de mare ca mai apoi sa-l punem la dispozitie, eleviilor care au proiecte marete, si pot schimba comunitate din care fac parte. Anul acesta peste 20 de proiecte, adica peste 100 de elevii au beneficiat de ajutorul nostru financiar pentru asi demara proiectele.

Exemple de proiecte fara de care nu sar fii putut organiza fara finantarea noastra : Organizarea unui concurs de torball goalball,Ghibstock VI, si multe alte in care indiferent de varsta, toate lumea putea lua parte.

Functia de Avocatul Eleviilor, sau ambasador Consiliul Judetean al Elevilor Cluj (CJE CLUJ) in capitala Europeana a Tineretului. Reprezentarea elevilor, din jud. Cluj, la nivel national si international. Spre exemplu, apararea elevilor din liceul teoretic Gheorghe Sincai Cluj pentru libera exprimare sau creare de politici pentru tinerei alaturi de Federatia Share. In cadrul Consiliului am organizat multe evenimente nationale. Zilele Elevului Clujean (Z.E.C) in care peste 1000 de elevii si peste 3000 de adulti au fost implicati in mai mult de 20 de evenimete organizate in totalitate de CJE CLUJ,in sport, cultura si muzica.

Pe o perioada de 5 zile, si crearea unui vast cerc de volutnari de elevi din jud.Cluj. Crearea unei reviste,Viata de Liceu, coordonata scrisa si redactata doar de catre elevi, si distribuita in totalitate gratis, peste 1.000 de numere lunar, distribuite in toate licee din Cluj-Napoca. Organizarea unui festival national de teatru si scurtmetraje (Histrioniada Liceenilor) , singurul festival pentru liceeni organizat de liceeni. In care peste 10 trupe, au concurat pentru sectiunea de teatru, din 10 orase diferite, si peste 5 filme la categoria de scurt-metraje. 120 de persoane venite la Cluj, si 50 de voluntari dintre care, 20 din alte judete, doar liceeni care au dorit sa fie alaturi de noi. Trupe de muzica, formate doar din liceeni care au facut un show frumos.

 Organizarea unei strangeri de fonduri ,de craciun, pentru un orfelinat din Cluj-Napoca. Organizarea unei interregionale in care membrii Consiliului National al Elevilor au luat parte la Cluj, peste 200 de elevi din toate colturile tari . Prin AIESEC, demaram un proiect, GROW, pentru liceni, in care trainer din 4 continente vin la Cluj pentru a sustine cu acestia Workshopuri.

Organizarea adunarii tinerilor Ortodocsii din Europa la Cluj, peste 6.000 de persoane au luat parte. Ajutarea la organizarea Electric Castle Festival si TIFF.

Organizarea taberei Creatori de Viitor, singura tabara de IT Business pentru tinerii performari din Romania,peste 300 de tineri au luat parte din toata tara.

 

Dinca Oana Maria

Incepand cu anul 2009, Oana a a devenit membru IMPACT in Programul IMPACT al Fundatiei Noi Orizonturi, iar de atunci a evoluat intr-un lider junior, apoi intern in Tabara VIATA a Fundatiei Noi Orizonturi – unde si-a fructificat de-asemenea si capacitatile inter-culturale – apoi a devenit lider senior la Clubul IMPACT AREA pe care l-a deschis chiar ea in anul 2013 in cadrul liceului in care studiaza (Colegiul National „Mihai Eminescu” Petrosani), club prin care si-a format o echipa minunata de copii muncitori si devotati.

De-a lungul timpului, Oana s-a dezvoltat atat pe plan personal, cat si profesional. A dobandit competente de comunciare asertiva, management personal, de grup, al timpului, al proiectului, dar nu in ultimul rand si cel al sferlor financiare si administrative. Are abilitati de organizare, de mediere a conflictelor, de lider, dar si lucru in echipa.

Caracterul care o defineste cel mai bine pe Oana este sustinut de profesionalism, empatie, seriozitate, responsabilitate, participare activa si gandire globala. Prin deschiderea clubului la liceu, Oana a crescut intr-un tanr lider senior de necombatut. In vara anului 2014 a participat la cursul de formare ART Fusion in parteneriat cu Fundatia Noi Orizonturi pe tematiciile Bibliotecii Vii si Campaniei Stradale, urmand ca din septembrie sa devina trainer coordonator la 2 Cluburi IMPACT: AREA si „Romani cu norma intreaga” (de la Scoala Gimnaziala „I.G.Duca” Petrosani) pentru proiectul national „Fii parte la DIVERSITATE!”; avand de coordonat in total 50 de membrii IMPACT de generala si de liceu, alti 3 lideri seniori si un numar de peste 40 de voluntari implicati direct in implementarea proiectului.

A luat initiativa de a aplica la Gala Societatii Civile de anul acesta cu prima parte a proiectului, Biblioteca Vie, intrand printre nominalizati la 2 categorii: Campanii de voluntariat si Proiecte cu impact. Oana este un voluntar deosebit prin continua munca depusa si a ei insasi evolutie. Nu a incercat niciodata sa stagneze, fiind constienta ca mereu va avea alte lucruri de invatat si descoperit. De asemenea, este un adevarat cetatean activ in comunitate prin dorinta si vointa de a da mai departe cele invatate. Ce o face pe Oana diferita de ceilalti voluntari? Pe langa varsta frageda si maturitatea ei cu care lucreaza cot la cot cu adultii si oamenii specializati in aceste domenii, Oana reuseste cumva sa ridice mereu stacheta, sa isi gaseasca mereu noi provocari ei, dar si clubului pe care il coordoneaza.

Astfel, a convins un actual profesor al liceului sa se alature Programului IMPACT si sa participe la cursurile de formare pentru lideri seniori pentru ca acest club IMPACT sa continue sa aiba o activitate sustenabila dupa ce ea va termina liceul. Cu toate acestea, observand ca implicarea si activitatea unui tanar este bine primita, a incurajat altii membrii si lideri juniori AREA pentru a o urma la coordonarea clubului alaturi de profesor.

Astfel, Oana continua prin cele descrise mai sus, dar si prin prezenta indispensabila si sarguinta ei sa motiveze si sa convinga sa ia atitudine nu doar copiii, ci si un numar ridicat de adulti. A devenit persoana de referinta pentru activitati extra-scolare din cadrului liceului ei, inclusiv pentru reusita de a face vizibil Clubul IMPACT AREA in comunitatea locala, dar si nationala. Este un elev, prieten, lider si o persoana cu care ne mandrim si ne place sa lucram! Felicitari, Oana!

 

Radovici Mihai Christopher Marian

Am dat dovadă de un caracter civic impresionant, participând la numeroase activități de voluntariat Și implicare civică În domenii variate, însumând doar În ultimele 18 luni de activitate un număr de peste 890 de ore de voluntariat. Printre activitățile la care am participat se evidențiază munca depusă În cadrul: • În perioada 29 – 30. 08. 2015 am primit Diploma de Participare fiind voluntar În cadrul activității A8.3 – Excursii, În proiectul: Stop Abandonului Școlar, POSDR / 181 / 2. 2 / S / 151551 cofinanțat din Fondul Social European prin Programul operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

 • În perioada 29. 06. – 10. 07. 2015 am fost formator voluntar În cadrul proiectului: Școala de vară 2015, ediția III, proiect desfășurat În Craiova de: asociația “edulife” În parteneriat cu Parohia harșu Și fundația Societatea ortodoxă a Femeilor.
 • În data de 07. 07. 2015 am primit Diploma de Participare fiind voluntar În cadrul proiectului: Școala de vară 2015, ediția III, proiect desfășurat În Craiova de: asociația “edulife” În parteneriat cu Ministerul Tineretului Și Sportului Și direcția județeană pentru Sport Și Tineret Dolj.
 • În data de 28. 04. 2015, În cadrul Proiectului Comenius Regio, cu numărul COM-13-PR-33-DJ-LT intitulat A bridge to leadership, derulat de către lnspectoratul Școlar al județului Dolj În parteneriat cu asociația Edulife, organizația “salvați copiii!”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Și Școala gimnazială “Alecsandru Macedonski”Craiova, am participat la conferința județeană cu tema “Voluntariat – impact Și beneficii”, la care au mai participat 14 reprezentanți ai

Partenerului internațional: regiunea Siauliai, Lituania. La final am primit adeverință de participare.

 • În perioada 11 – 20. 10. 2014 am fost voluntar În cadrul campaniei de sterilizare pentru câini Și pisici organizată de “asociația speranța pentru Animale”În colaborare cu “românia Animal Rescue”Și Clinica veterinară “Family vet”Craiova (50 h).
 • În perioada 23. 09. – 23. 10. 2014 am fost voluntar În cadrul programului The Duke of Edinburghâ..s internațional Award, desfășurat În bucurești, participând la organizarea Și desfășurarea evenimentului Gala regală – excelență În educație 2014 (25 – 26. 09. 2014) (12 h).
 • În perioada 23. 06. – 04. 07. 2014 am fost voluntar În cadrul proiectului: Școala de vară 2014 edulife, ediția a II-a, proiect desfășurat În Craiova de: asociația “edulife”În parteneriat

Cu Parohia harșu Și asociația schimbăm Împreună.

 • În data de 20. 06. 2014 m-am Înscris la programul The Duke of Edinburghâ..s internațional Award la nivelul de Aur care va dura 18 luni (din data de 20. 06. 2014 până pe data de 20. 12. 2014 – 6

Luni – 210 de ore de voluntariat (ca o Încununare a activității mele de voluntariat În data de 15. 12. 2014 am fost nominalizat În data de 15. 12. 2014, În cadrul Centrului de Tineret Craiova, pentru premiere, la Gala Voluntarilor “ești TARE, voluntare”la secțiunea Cel mai TARE voluntar În domeniul social, din partea fundației “M. C. M.”pentru cele 420 de ore de voluntariat realizate În anul 2014).

 • În perioada 06 – 09. 06. 2014 am participat, ca voluntar, la Jocurile naționale Special Olympics organizat de fundația Special Olympics din românia, În parteneriat cu primăria Craiova Și Școala gimnazială specială “Sf. Mina”, conform adeverinței primite.
 • Am participat, ca voluntar, În data de 08. 04. 2014 la târgul de ONG-uri ,,ONGFEST – Oltenia altfel”, activitate desfășurată În cadrul proiectului Comenius Regio nr. COM-13-PR-33-DJ-LT ,,A bridge to leadership”; organizat de I. S. J. Dolj, În colaborare cu organizația ,,salvați Copiii”- filiala Dolj, asociația “Edulife”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Și Școala gimnazială “Alexandru Macedonski”, conform adeverinței primite.
 • Am participat, ca voluntar, În data de 28. 01. 2014 la activitatea intitulată: Bursa voluntarilor, activitate desfășurată În cadrul proiectului Comenius Regio nr. COM-13-PR-33-DJ-LT ,,A

Bridge to leadership”; organizat de I. S. J. Dolj, În colaborare cu organizația ,,salvați Copiii”- filiala Dolj, asociația “Edulife”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Și Școala gimnazială “Alexandru Macedonski”, conform adeverinței primite.

 • În perioada 01 – 12. 07. 2013 am fost voluntar În cadrul proiectului: Școala de vară 2013, ediția I, proiect desfășurat În Craiova de: asociația “edulife” În parteneriat cu Parohia harșu Și fundația Societatea ortodoxă a Femeilor.
 • Am fost voluntar al fundația “M. C. M.”, din 01. 09. 2012 Și În prezent, participând la toate activitățile organizate.
 • Din anul 2009 fac parte, ca voluntar, din echipajul Sanitarii pricepuți de la Liceul cu Program Sportiv “Petrache trișcu”Craiova, cu care am participat la diverse concursuri Și simulări de

Intervenție În cazul unor situații de urgență.

 • Din anul 2005 sunt membru al asociației Aliance Francaise – din Craiova, participând la activitățile acesteia.
 • În urma procesului de evaluare / selecție a adolescenților, ce Și-au manifestat intenția de a deveni voluntari ai Muzeului Olteniei – secția de Științele Naturii, În cadrul programului de

Voluntariat “I like the museum”, specialiștii instituției muzeale au stabilit, după interviu, ca printre elevii acceptați ca voluntari să mă aflu Și eu. Stagiul de voluntariat, În cadrul muzeului, s-a desfășurat pe durata a 10 luni, începând din luna martie – decembrie 2014, Și a presupus participarea lunară la întâlniri, sesiunile de formare-training Și implicarea În organizarea activităților Și programelor pentru public ale muzeului, conform unui calendar stabilit În prealabil, conforrmadeverinței primite.

Prin mandatele de președinte, secretar Și redactor În cadrul Consiliului Școlar al Elevilor, Consiliului Judetean al Elevilor Și respectiv Consiliul național al Elevilor, din acest an, am ajutat la

Organizarea Și derularea a numeroase proiecte cu impact local, regional Și național, implementând Și multiple proiecte Și inițiative proprii. Printre acestea se merită enumerate:

O În perioada 03 – 10. 08. 2015 am fost unul dintre organizatorii Școlii de vară “Tinerii de Azi – adulții de mâine”, ediția a II-a, desfășurată În localitatea Corbu, jud. Constanța, organizată de asociația generației de Azi alături de Consiliul național al Elevilor, conform diplomei de organizator Și diplomei de participare.

O În perioada 02 – 05. 02. 2015, orașul Craiova a găzduit cel mai important eveniment pentru activitatea structurii reprezentative a elevilor din românia. Adunarea generală reprezintă momentul În care este ales În mod democratic noul președinte al Consiliului național al Elevilor, precum Și cei doi Secretari Executivi ai organizației pentru departamentul de relații externe, respectiv interne. Evenimentul a fost organizat de Biroul Executiv al Consiliului național al Elevilor, prin Consiliul județean al Elevilor Dolj (din care am făcut Și eu parte ca organizator), cu sprijinul Inspectoratului Școlar județean Dolj, al Ministerului educației Și cercetării Științifice (MECS), Ministerului Tineretului Și Sportului (MTS) Și al altori parteneri locali Și naționali.

O În data de 08. 04. 2015, În calitate de președinte al C. Ș. E., m-am ocupat de proiectul intitulat: iepurașul mustăcios! Oferind câte un ou de ciocolată tuturor domnișoarelor, doamnelor Și domnilor din unitate.

O În data de 06. 03. 2015, În calitate de președinte al C. Ș. E., m-am ocupat de proiectul intitulat: O floare În dar! Oferind, alături de o persoană simbolizând primăvara, o floare tuturor doamnelor Și domnișoarelor, salariate, din unitate.

O Împreună cu un grup de colegi, În calitate de președinte al C. Ș. E., de la Liceul cu Program Sportiv “Petrache trișcu” Craiova, În data de 17. 12. 2014, am adus o bucurie copiilor, internați În secția de Oncopediatrie a Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Nr. 1, oferindu-le un recital de colinde Și nu numai, Încadrul proiectului: Un colind În dar!

O Împreună cu un grup de colegi, În calitate de președinte al C. Ș. E., de la Liceul cu Program Sportiv “Petrache trișcu” Craiova, În data de 17. 12. 2014, am adus o bucurie persoanelorvârstnice, de la Azilul de bătrâni din Craiova, oferindu-le unrecital de colinde Și nu numai, În cadrul proiectului: Un colind În dar!

O În perioada 10. 11. – 15. 12. 2014, În calitate de președinte al C. Ș. E., m-am ocupat de proiectul intitulat: O bucurie de crăciun! Și am obținut un brăduț (11. 11. 2016), ca sponsorizare din partea Oltenia Garden, care a fost plantat Și Împodobit În curtea liceului, fiind un exemplu de a nu se mai tăia brazii, ci dea-i planta Și Împodobi În curtea unităților Școlare. Proiectul a mai cuprins Și Împodobirea liceului Și oferirea de bomboane tuturor elevilor, personal nedidactic, didactic auxiliar Și didactic, decătre un moș crăciun.

O În data de 30. 04. 2006, cu ocazia Duminicii Tomii, În cadrul programului: “Tineret – pentru Europa”, proiectul: “Un Înger pentru tine!”derulat Între fundația “Mihai Christopher Marian”Și Școala cu clasele I – VIII nr. 13 din Craiova, În Biserica “Ioan Hera”din Craiova, am botezat o fetițĂ – Iancu Raluca Marinela de la Liceul cu Program Sportiv “Petrache trișcu”din Craiova.

O În data de 30. 11. 2005, cu ocazia sărbătoririi sfântului Apostol Andrei, În cadrul programului: “Tineret – pentru Europa”, proiectul: “Un Înger pentru tine!”derulat Între fundația “Mihai Christopher Marian”Și Școala cu clasele I – VIII nr. 13 din Craiova, În Capela cu același nume, împreună cu un grup de profesori Și învățĂtori, din această unitate, am botezat un băiețel – Lucan Marinel Andrei călin.

Prin participarea la numeroase cursuri, forumuri, adunări generale etc. Am reușit să mă aflu Într-un stadiu de dezvoltare si formare personală si profesioală aproape continuu În special În domeniul social. Aducand o bună contribuție la dezvoltarea spiritului civic din românia Și la modificarea unor cadre legislative În favoareapersoanelor sau organizațiilor pe care le reprezentam ori afirmarea nevoilor Și a punctelor lor de vedere adeseori asupra problemelor ce îi vizează În mod direct. Un bun exemplu În acest sens fiind contribuția adusă la:

O În perioada 12 – 14. 12. 2014, am participat, În calitate de secretar al Consiliului județen ale Elevilor Dolj, la Adunarea generală extraordinară a Consiliului național al Elevilor.

O În data de 12. 10. 2015 am participat, ca observator, din partea Consiliului județean al Elevilor Dolj, la alegerile Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul național “Carol I”Craiova.

O Am participat În perioada 10 – 13. 09. 2015, la Consiliul național al Tinerilor din românia, ediția a II-a, În cadrul panelului “cultură Și educație”, organizat de Forumul Tinerilor din românia, Ministerul Tineretului Și Sportului, Institutul Aspen românia, organizația de Tineret a Blocului național Sindical, Global Shapers Bucharest Hub Și Consiliul național al Elevilor. În cadrul evenimentului, cei peste 200 tineri prezenți, cu vârste Între 14 Și 35 ani, au analizat problemele cu care se confruntă Și-au propus un set de amendamente pentru actualizarea cadrului legislativ În domeniul tineretului din românia.

O În perioada 02 – 04. 09. 2015, am participat la băișoara, împreună cu directorii departamentului “avocatul elevului”din Consiliile județene ale Elevilor din toată Țara care s-au Întrunit pentru a disemina Și a învăța mai multe despre funcția pe care o ocupã£. Activiatea a fost organizată cu sprijinul Ministerului educației Și cercetării stiințifice Și asociația de asistență pentru dezvoltare durabil㣠“Agenda 21”, ultima tabară din această vacanță implementată pentru a forma elevii din Consiliile județene ale Elevilor a avut ca scop principal schimbul de experiență obținută după ce un mandat Întreg, avocații elevilor au militat activ pentru drepturile elevilor Și i-au informat cu privire la existența acestora.

O În perioada 20 – 24. 06. 2015 am participat, În cadrul celei de a V-a ediții a Școlii de vară Qvorum, la Sinaia, parte din programul Leadership 4 Juniors organizat de ASOCIAÈ.IA INSTITUTUL PENTRU DEMOCRAÈ.IE PARTICIPATIVÄ. EURO QVORUM Și fundația Hanns Seidel, conform diplomei de participare.

O În perioada 22 – 24. 05. 2015, am participat, ca redactor, din partea Biroului de presă al Consiliului național al Elevilor, la Alexandria, la conferința regională Implicare Și Voluntariat În context CNE, organizată de Consiliul județean al Elevilor Teleorman În parteneriat cu direcția județeană pentru Sport Și Tineret Teleorman, Inspectoratul Școlar județean Teleorman, Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” Și Școala generală “Mihai Viteazul” Alexandria.

O În perioada 07 – 10. 05. 2015, am participat, ca redactor, din partea Biroului de presă al Consiliului național al Elevilor, la băile Herculane, la a doua activitate din cadrul proiectului “Dezvoltare prin tineri”- Tinerii Agent activ al societății de mâine, organizată de asociația Elevilor mehedințeni.

O Consiliul județean al Elevilor Vrancea a organizat, În perioada 30. 04. – 03. 05. 2015, conferința “Dezvoltare Și reprezentativitate În context CNE”, la care am participat, În calitate de redactor al Biroului de presă al Consiliului național al Elevilor. Aceasta a avut scopul de a reuni membrii Biroului Executiv al Consiliului național al Elevilor, împreună cu Biroul de presă al acestuia. Evenimentul a fost organizat În parteneriat cu Inspectoratul Școlar județean Vrancea, direcția județeană de Sport Și Tineret Vrancea, Colegiul național “Alexandru Ioan Cuza” Focșani Și Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focșani. În cadrul acestei întâlniri, membrii Biroului Executiv al Consiliului național al Elevilor au avut o ședință de lucru care a avut scopul de a soluționa problemele cu care se confruntă elevii. Noii membri ai Biroului de presă, care au fost formați În decursul lunii martie, au avut posibilitatea de a lucra pe toată perioada programului, În cadrul unor ateliere de specialitate Și dezvoltare profesională prin care s-au format pentru funcția pe care o ocupă. De asemenea, aceștia au participat la sesiuni de formare de team work prin care echipa a învățat să lucreze ca un tot unitar. O În data de 09. 04. 2015 am participat la proiectul inițiativa Ambasadorilor, desfășurat În cadrul programului “Școala Altfel”2015, conform diplomei de participare eliberată de Leadership Autentic.

Particip la programul de dezvoltare personală Și profesională cu trei sesiuni: – bucurești, 03 – 04. 04. 2015 – modul: “Ultimul secol din istoria românilor (1918 – prezent)”; noi, participanții, am fost

Angajați În dezbateri Și aplicatii non-formale cu privire la construcția națională, perioada interbelică, perioada regimului comunist; – Sinaia, 20 – 24. 06. 2015 – modul: “aspirații Și valori

Pentru noua generație!”; – bucurești, 10 – 13. 11. 2015 – modulul: “educație civică & politică”.

Cursurile au fost: intensive de formare; comunicare Și teambuilding; alături de echipa Institutului Qvorum, unde voi avea ocazia să cunosc, În detaliu, implicațiile Și impactul evenimentelor politico-istorice În prezentul societății românești Și a spiritului cetățeanului român, voi dobândi cunoștințe de leadership Și comunicare. La finalul programului, voi avea cunoștințele Și motivația necesară pentru a determina un trend pozitiv În dezvoltarea socio-economică a comunității. Proiectul a fost dezvoltat cu sprijinul fundației Hanns Seidel.

O În perioada 14 – 15. 02. 2015, am participat, ca bursier, la cursurile de Leadership Autentic, nivelul 1: Bazele leadershipului; continuate În perioada 04 – 05. 04. 2015 cu nivelul 2: Comunicare Și echipă, organizate de fundația Leaders.

O În data de 13. 02. 2015 am participat la proiectul Sigur.info derulat de salvați Copiii.

O În data de 12. 02. 2015, la Colegiul național “frații buzești”, am participat, împreună cu ceilați membrii ai Consiliului județean al Elevilor Dolj, la cursul de formare “Become a Better Leader!”, derulat cu ajutorul Inspectoratului Școlar județean Dolj Și al direcției județene pentru Sport Și Tineret Dolj. Activitatea a fost susținută de Mariana Lulache, formator al Consiliului național al Elevilor. Proiectul s-a adresat președinților de Consilii Școlare Și a constat Într-un training bazat În primul rând pe leadership Și teamwork. La finalul acestui proiect, tinerii au reușit să pună bazele unei echipe unite a Consiliului județean al Elevilor.

O În perioada 27 – 28. 08. 2014, am participat la training-ul Prepare volunteer to be a leader, cu durata de 12 h, formator prof. Mihaela Carmen stăncele, activitate cuprinsă În calendarul proiectului Comenius Regio “A bridge to leadershipe”, nr. COM-13-PR-33-DJ-LT.

O În perioada 01 – 17. 05. 2013 am participat la Cursul de formare “Managementul voluntarilor”(cu o durată de 24 h), organizat de asociația edulife.

Radu Elena

De 7 ani sunt voluntar in programul IMPACT al Fundatiei Noi Orizonturi. In toti acesti ani m-am dezvoltat personal si m-am cunoscut mai mult decat prin educatia formalaƒ, la scoala. Astazi analizez, caut, ma informez din mai multe surse, observ, ofer feedback, ascult si invat de la fiecare cate ceva, in orice experienta. Consider caƒ sunt un voluntar diferit, pentru caƒ sunt selective cand vine vorba de actiunile in care ma implic. Caut ceea ce este potrivit pentru mine, pentru ceea ce stiu. Merg acolo unde imi pun mintea la contributie si unde ies din zona de confort. Cred ca sunt foarte importante adeverintele care atesta participarea ca voluntar, dar nu le pun pe primul loc. Pentru mine, mai presus de acestea raman oamenii pe care ii cunosc si experientele.

 

Serban Radu-Tiberiu

A infiintat Asociatia Miscarea Sportiva a Studentilor Transilvaneni, un cadru in care studentii Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si nu numai, pot sa isi dezvolte aptitudinile si pot dobandi competente in activitati extracurriculare de voluntariat. A fost alaturi de noi si ne-a impartasit din experienta lui pentru ca noi sa avem curajul sa ne implicam de asemenea in activitati de voluntariat. Pentru mine el este un model si ma simt inspirata de carisma lui.

 

Miclaus Monica Mariana

In caliate de membru al asociatiei „Act 4 You” a intreprins diferite proiecte, printre care enumeram: Earth Our(orasul Satu Mare castigamd primul loc in cadrul competitiei), No Hate Week, Week of Love. A participat ca voluntar la festivalul Plopstock si La Damburi, sustinand initiativa tinerilor satmareni. S-a implicat ca voluntar al Global Confederation of Romanian Students.

De asemenea, a luat parte la o actiune de strangere de materiale pentru copiii defavorizati din oras, a asistat la Targul de Craciun pentru familiile nevoiase, a plantat arbori si a participat de mai multe ori la ” Let’s do it, Romania!”. Pentru toate aceste lucruri, Monica a castigat un premiu important la Gala Voluntarului Satmarean, fiind apreciata de catre comunitate si reusind sa inspire mai ales elevii! Pe langa toate aceste proiecte, nu trebuie sa uitam faptul ca este o tanara dinamica, o adevarata „cercetasa” care de mica s-a afirmat pe scena voluntariatului din orasul nostru si prin initiative proprii!

A fost o prezenta importanta in cadrul evenimentului „O cana de fericire” al Rotary Club care ii viza pe cei sarmani. Activa din fire, a luat parte la marsurile antidrog, sustinand viata echilibrata, lipsita de extreme!

 Monica prezinta afinitati speciale si un respect deosebit pentru adultii si batranii care contureaza mediul social prin munca pe care o depun, organizand un eveniment de premiere al acestora.d

 

Chirila Eliza

Eliza a organizat, în calitate de project manager, sub egida forumului, prima ediție a consiliului național al tinerilor din românia, în perioada 20-23 noiembrie 2014. Proiectul a adus împreună, în cadrul a 5 ateliere tematice, peste 300 de tineri din întrega țară, cu vârste între 14 și 35 de ani.

Ulterior, la ediția din 2015 a consiliului național al tinerilor din românia, eliza a coordonat sesiunile de brain dates, punând tinerii rparticipanți în contact direct cu profesioniști din varii domenii.

De asemenea, eliza a coordonat etapa i a caravanei naționale a dialogului structurat cu tinerii, caravană ce a constant în organizarea, alături de rețeaua națională de ambasadori, a peste 30 de evenimente de dezbatere între tineri și autoritățile publice locale, în 17 județe, în mediul rural și urban. La aceste eveniment au participat peste 2.000 de tineri care au discutat direct cu decidenții comunității lor, multe proiecte și inițiative luând naștere după aceste dezbateri. Eliza a participat direct la aproape toate eveniment din caravană, explicându-le tinerilor ce înseamnă dialogul structurat, cum îl pot folosi și mai ales cum pot dialoga eficient cu decidenții locali, județeni sau naționali.

De asemenea, Eliza a fost delegat de tineret al româniei la onu în mandatul 2013-2014 iar atunci, alături de colegul ei cosmin chiriță a organizat un turneu național de promovare a programului și al obiectivelor onu.

Momentan, Eliza lucrează pentru american councils for international education și implementează în românia prima ediție a programului de schimb academic de experiență flex- future leaders exchange program, ce oferă liceenilor români oportunitatea de a petrece un an de liceu în sua fără niciun cost.

 

Sandu Mihaita

Construiesc atent, documentat, cu prudență, responsabilitate și implicare. Îmi place să cresc în interiorul visul și apoi cu multă dedicare, forță și energie să-l materializez. Fiecare idee se naște cu prudență și este un rezultat al experiențelor trăite, al analizelor și introspecțiilor făcute. Urmez căile bătătorite fiind persoana temătoare să abordezi neconvențional, un proiect sau o situație. Ma simt confortabil în lucrurile știute, gândirea mea este puternică când folosesc cărămizile-raționamente cunoscute. Ceilalți ma pot considera uneori o persoană învechită sau rigidizată în felul în care abordezi viața. Ma comport ca un tată ce stabileşte reguli şi îşi evaluează copiii după felul în care respectă principiile, regulile, legea.

 Sunt o persoană planificată, atentă, știu ce vreau, puternică, fermă. Perseverența mea este de admirat ajutandu-ma să devin un alergător de cursă lungă. Nu îmi plac futilitățile, superficialitatea, jocurile de suprafață. Adâncurile îmi animă căutările, gândirea, răspunsurile. Prefer să tac și să fac. Fiecare cuvânt pentru mine are încărcătură. Îmi place să construiesc, să pui fiecare piesă din lego-ul vieţii la locul ei. Nu imi pierd vremea.

Sunt o persoana prezentă în ceea ce fac, urmărind ca lucrurile să fie cât mai ordonate, organizate, aşezate. Odată terminată lucrarea o evaluez din mai multe unghiuri urmând că apoi să începi un alt proiect, mai amplu, mai larg, mai profund.

 Adâncesc nu doar domeniul în care ma exprim, ci şi alte teritorii ale cunoaşterii dacă acestea ma animă, ma pasionează, ma hrănesc. Analizez foate atent verigile problemei înainte de a lua o hotărâre. Pot suferi uneori de complexul indecisului. Ofer rar feedback-uri pozitive însă privirea mea dezvăluie celorlalţi dacă sunt mulţumit sau nu. Sunt deschis la provocări în măsura în care fiecare pas imi este cunoscut. Folosesc foarte mult lobul stâng valorizând gândirea algoritmică, raţională, logică. Sunt un bun observator.

Nu ma lansez în promisiuni pe care nu le pot acoperi sau în proiecte entuziaste şi copilăreşti. Îmi place să pătrund în interiorul unui domeniu, să-l trăiesc, să-l stăpânesc şi abia după multă vreme încep să emiţi dezvăluindu-mi abordarea. Uneori ideile mele, punctele mele de vedere se rigidizează dezvăluind o minte mai puţin elastică şi un stil de lucru mai greoi.

În exerciţiul vieţii încerc să păstrez elasticitatea, flexibilitatea, agilitatea, deschiderea. Îmi este la îndemână analiza, introspecţia şi orice scufundare în apele unui proiect. Cern lucrurile cu discernământ apropiindu-ma de esenţa lor din aproape în aproape. Doar când ideile îmi sunt prea dragi las deoparte prudenţa, analiza, atenţia şi ma avânt în materializare, reuşind să îi super pe unii colegi şi pe alţii să-i uluiesc. În astfel de asalturi sunt mânat de subiectivitate sau de ambiţie şi nu întotdeauna astfel de proiecte reuşesc.

 Îi captivez pe ceilalţi când povestesc pentru că inserez şi propriile mele puncte de vedere fără a face totuşi paradă cu ele. Basmul meu preferat este de fapt o secvenţă din cartea vieţii mele iar ceilalţi ma urmăresc fascinaţi. Sunt discret în ceea ce emit lăsând ca în notele nespuse ,ceilalţi să deducă restul. În preajma mea, oamenii simt verticalitatea, integritatea, stăpânirea de sine.

De multe ori vârfurile mele îi invită şi pe ceilalţi să caute în adâncurile experienţelor lor şi să descopere Muntele interior. Chiar dacă nu intervin prea mult în procesul de învăţare,eu,fiind mai mult regizorul, atitudinea mea îi inspiră pe ceilați ,iar necuvintele mele îi construiesc. În jocul minţii pot fi un arbitru excelent. Ceilalţi ma pot simţi prea exigent şi pot dezvolta faţă de mine emoţii egotice (ex . mândria) sau războinice (ex. ranchiună), însă încerc pe cât îmi stă în putinţă să nu intru în luptă, ajutându-i pe oponenţi să transforme armele în forţe constructive pentru arena profesională.

 Deşi stăpânesc bine anumite teritorii ale cunoaşterii şi recunoaşterii şi sunt plin de idei, vorbesc puţin cu ceilalţi sau deloc uneori tânând în secret un proiect sau o idee până când simt că a atins timpul optim de coacere. Abia atunci povestesc despre ceea ce vreau să fac, şi o fac treptat lăsând cumva muntele să-şi reveleze din aproape în aproape vârful. În procesul de creaţie, stăpânesc destul de bine implicarea detaşată căutând să materializez din aproape în aproape.

 De multe ori liniştea mea inovatoare îi face pe ceilalţi să se simtă în plus sau nefolosiţi astfel că e bine ca din când în când să îi invit în jurul unei mese rotunde şi să discut cu ei, transformând anumite ostilităţi sau frustrări în eforturi constructive şi creative. Îmi place să experimentez situații și soluții noi, cauț maniere inedite de abordare a problemelor vechi. Aduc în discuție ideile pe care le am chiar dacă pot fi discreditate de către colegi.

 Variez cât mai mult activitățile și ma implic cu pasiune, căutând mereu noul sau ineditul. Ma motivează schimbările, fiind plin de energie atunci când sunt într-un context nou și am noi provocări. Stilul Ma simt confortabil atunci când le spun celorlalți ce au de făcut, o fac cu mare ușurință, și vad imaginea de ansamblu a unui proces complex. Mi se potrivește o poziție autoritară, lider de echipă, manager sau coordonator.

Îmi pot asuma riscuri cu ușurință dacă acest lucru reprezintă un progres către rezultate mai bune. Prefer să ma confrunt direct cu o situație atunci când știu că am argumente. Uneori îmi lipsește răbdarea de a colabora cu o persoană cu un stil de lucru diferit de al meu. Spun ceea ce gândești. Pot manifesta un comportament coleric în situații de stres.

Ma enervez ușor din fire, mai ales atunci când sarcinile nu sunt rezolvate la performanță maximă. Pot deveni suspicios, punând la îndoială intențiile colegilor, sau calitatea muncii lor. Este posibil să acumulez treptat tensiunea provenită din relații și să izbucnesc atunci când ma simt prea încărcat. În relație cu ceilalți îi pot lua prin surprindere atunci când „ma aprind”. Există riscul să devin prea direct în comunicarea cu ceilalți, rănindu-i uneori cu afirmații dure. Caută să dezvolți un limbaj politicos, amabil.

Atunci când apar situații stresante prefer să ma retrag în lumea mea interioară și să-mi imaginez posibile soluții, uneori exagerate. Uneori interpretez greșit faptele sau cuvintele colegilor și prietenilor. Sunt o persoană vulnerabilă în interior, având o structură emoțională care ma face să reacționez puternic la situațiile exterioare. Pot percepe situațiile mai stresante decât sunt în realitate, de aceea ma ajută discuțiile cu colegii și prietenii pentru a-mi calibra reacțiile la factorii de stres. Pot folosi starea de stres pentru a-mi cataliza energia în muncă.Motivația mea constă în a-mi satisface propriile plăceri. Sunt o persoană atrasă cu ușurință de tentații și de multe ori regret alegerile făcute.

 Îmi place să găsesc maniere rapide de a rezolva sarcinile, cauțand mereu scurtături pentru a-mi rezolva cât mai eficient atribuțiile. Ma las ghidat de impulsul și sentimentele de moment, fără a căuta să raționalizez situațiile. Lucrezi bine alături de oameni care îmi amintesc mereu scopul acțiunilor pe care le întreprindem împreună.Sunt o persoană cu gândire divergentă, am idei multe și am tendința de a-mi risipi energia. Îmi place interacțiunea cu colegii și lucrez bine atunci când sunt acompaniat de alte persoane. Mi se potrivește un mediu în care sunt mulți oameni și sarcinile se bazează predominant pe interacțiune. Pot lucra cu oamenii, stabilesc ușor conexiuni cu aceștia și se spune despre mine că „vorbesc pe limba lor”.

Sunt o persoană creativă, ma joc cu ideile și caut mereu noi soluții pentru situațiile întâmpinate. Am o intuiție bună, iar structura gândirii îmi permite să dezvolt multe idei permanent. Am capacități de vizionar, însă de multe ori râman la stadiul de idee pe care nu ajung să o implementez.

 Am participat:la un curs de formare in metodologia Povestilor Digitale derulat in perioada 15-17 aprilie 2015, la cursul de formare ,,Comunicare interpersonală’’ desfăşurat între 06.12.2013-07.12.2013 la Focşani,Judeţul Vrancea,la Conferinţa Interregională a Consiliului Regional al Elevilor Sud-Est,,Mentorship şi continuitate în Consiliul Elevilor’’,organizată de Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi în perioada 8-12 septembrie 2014,formator:Cătălin Ionuţ Bîrsan, la cursul de Public Speaking desfăşurat pe 27 august 2014,trainer:Margareta Tatarus,la concursul ,,Micul Antreprenor’’ ediţia a-III-a ,desfăşurat la Slobozia .Alături de echipa mea am luat menţiune ,fiind coordonaţi de domn profesor Marius Couatu , Şcola Naţionala de Vara-Atelier14 în perioada 11-17 august 2014,la Răul Alb,Reşiţa.Coordonator proiect,Daniela Lupsan;Traineri:Bogdan Dumitrescu ,Marin Grigore,Ioana Dominique de Hillerin .Am fost la aterlier de improvizaţie teatrală unde am reuşit să mă afirm şi să dobândesc noi aptitudini ,la proiectul ,,Student pentru 3 zile” ,in cadrul Asociatiei Liga Stundeteasca din Universitatea ,,Vasile Alecsandri’’ din Bacau in perioada 6-8 aprilie 2015,la cursul de educaţie non-formală,,Autocunoaştere şi dezvoltare personală’’,organizate de către Consiliul Naţional al Elevilor în perioada 27 iulie-4 august,formator:Emil Lazăr,absolvent a unui curs de dezvoltare personala pentru adolescenti,absolvent a unui curs de comunica si negociere desfasurat in perioada 13-27 ianuarie,la proiectul national ,,Exceptionalii’’,la Proiectul Naţional ,,Patrula Eco’’,desfăşurat în anul şcolar 2010-2011,coordonator:Avram Aurelia,la Parlamentul Tinerilor in perioada 21-23 noiembrie 2014 si membru in prezent,la campania de strangere de fonduri ,,Daruim impreuna ,pentru o lume mai buna’’ derulata in perioada 5-19 Decembrie 2014 de Asociatia S.A.P.T.E, la ,,Marşul Autismului’’ din perioada 02.04.2014 ,care a avut că scop promovarea voluntariatului în rândul comunităţii ,la Conferinţă Inter-Regională a Consiliului Regional al Elevilor Sud-Est ,,CNE mai aproape de ţine’’,organizat de Consiliul Judeţean al Elevilor Vrancea,în perioada 30 mai-1 iunie 2014, la Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor ce a avut loc la Braşov în perioada 4-7 februarie 2014,la Concursul Naţional de Eseuri pe teme de consiliere şi orientare în viaţă şi în carieră pentru elevi ,,Next Generation’’,ediţia aXII-a ,în perioada 14-18 iulie 2014 ce a avut loc la Baia Mare ,respectiv editia a-XIII-a ,in perioada 13-17 iulie 2015 ,la Conferinţă Interregională ,,Comunicare şi Relaţii Publice în Consiliul Elevilor’’,desfăşurat în perioada ,1-4 Septembrie 2014 ,la proiectul national ,,Promoter pentru democratia europeana’’ organizat de catre GEYC,Parlamentul European din Romania ,respectiv APD s.a Voluntar : în proiectul ,,Vrancea Trophy-Trofeul Consiliului Judeţean Vrancea’’,ediţia a-IX-a,desfăşurat în perioada 28 iunie-6 iulie ,în Focşani ,reunind tenismeni din toată lumea, BiblioPovestasii in perioada octombrie 2014-iunie 2015 ,program desfasurat de Biblioteca ,,Duiliu Zamfirescu” Focsani, in cadrul evenimentului ,,Promenada Inimilor” desfasurat pe 28 Septembrie 2014 de catre Rotary Club Varana Focsani, al Festivalului Teatral ,,Vin’ la Teatru’’ desfăşurat la Focşani ,în perioada 9-14 iulie 2014 .

Am organizat:o scola de vara ,,Tinerii de azi-Adulţii de mâine’’ din perioada 27 iulie-4 august 2014 ,la Constanţa impreuna cu Consiliul Elevilor si ATPR ,o interregionala si un bal al balurilor cu Consiliul Elevilor pe cand eram membru in aceasta organizatie (anul 2014-2015).Doua proiecte la nivel national ,,Miscarea da speranta’’ ,respectiv ,,Surpriza literara’’,,proiecte la nivel de judet ,,Ofera din Inima’’,,O viata sanatoasa prin sport’’,, „Dăruiește de 1 Decembrie”,,Arata ca iti pasa’’ organizate cu G.C.R.S , ,Un zâmbet pentru un vis” ,respectiv ,,Streetball Varana’’ organizate cu Rotaract-ul,o campanie ,,Tinerii Merita’’ cu GEYC ,o conferinta numita ,,Tanar European’’ cu Biroul de Informare a Parlamentului European din Romania ,GEYC ,APD ,respectiv GCRS Profesional sunt: director judetean la Global Confederation of Roumanian Students-filiala licee,ambasador judetean Forumul Tinerilor ,senior in cadrul Consiliului Elevilor, membru fondator –activ Rotaract ,reprezentant- comunitatea GEYC , membru in Parlamentul Tinerilor ,respectiv voluntar la Biroul de informare al Parlamentul European din Romania ,voluntar al Bibliotecii Judetene ,,Duiliu Zamfirescu’’ din Focsani , membru in comisia de educatie la nivel national ,de tineret.

In concluzie sunt o persoana activa si care se implica activ in viata de zi cu zi .Principala mea responsabilitate este de a duce la bun sfarsit un proiect si de a iesi exact cum trebuie pentru a fi multumit de mine .Am reusit sa mobilizez echipe ,fiind un bun leader si organizator ,sa comunic asertiv si empatic cu ei si sa fac totul ,,ca la carte’’.

Recunosc nu mereu mi-a iesit exact cum ma asteptam ,dar invat din greseli .Ce am mai invatat ? Orice esec este o experiență pentru mine, din care am ce învăța .Orice reusită este un imbold de a continua , o recompensă care ,, îmi dă aripi,,! Ca merita sa fii o persoana care vrea mai mult de la el ,care vrea sa se schimbe ,sa reuseasca ,sa arate tuturor ceea ce poate.In fiecare zi invat cate ceva si sunt mandru de asta ,sunt mandru de mine ,de ceea ce fac si sunt.

 

Rogojan Eugen

În ultimii trei ani, m-am implicat activ ca voluntar în viața culturală și civică a municipiului Arad, prin intermediul mai multor proiecte. Am reușit să contribui la promovarea valorilor locale, a istoriei locului și la conștientizarea oamenilor asupra bogăției arhitectonice a orașului, în special în rândul tinerilor, care au fost mereu grupul țintă al proiectelor în care m-am implicat sau pe care le-am inițiat.

În decursul acestor câțiva ani din momentul în care mi-am dat seama că pot să ajut cu ceva oamenii din jurul meu și că deși nu există vreun câștig financiar din acțiunile mele, mă simt mai împlinit știind că fac ceea ce îmi place, am reușit să conving și alte persoane că voluntariatul în folosul comunității îi ajută și pe cei care îl practică.

 

Gagu Catalina Georgiana

Am participat la un proiect care a incercat si a reusit sa ii tina departe pe copii de mijloacele tehnologice (tablete, tv, telefoane, calculatoare). Am petrecut cu cei mici muuulte ore in parc, jucandu-ne. A fost o experienta superba, care m-a motivat, timp de 2 veri consecutive.

 

Matei Denisa

Denisa este unul dintre cei mai extraordinari oameni pe care i-am intalnit din Salaj.

Inca din 2012 face voluntariat in Consiliul Elevilor si pana in prezent realizand peste 50 de proiecte doar in aceasta structura.

Datorita ei si propunerii facute primariei Zalaul va avea din nou un cinematograf(dupa ce a fost inchis mai bine de 20 de ani). De la proiecte caritabile de Craciun unde a facut peste 2500 de copii fericiti daruind cadouri stranse, pana la proiecte in care promoveaza elevii talentati din judet, a organizat program de internship cu 100 de elevi si 9 institutii partenere, a reusit sa deschida 2 biblioteci in Salaj cu cartile stranse si o alta groaza de proiecte Denisa a dovedit ca pe langa faptul ca a initiat toate aceste proiecte a dovedit ca e voluntarul care reuseste sa mobilizeze o comunitate intreaga dupa ea.

Anul trecut a infiintat si clubul Interact in Zalau si a facut voluntariat oriunde se putea in zona. Este promotor pt democratie la parlamentul european, voluntar la forumul tinerilor din Romania, la biblioteca si voluntar la muzeu. De la casa de copilasi pana la actiuni cu varstici. Cu siguranta cel mai cel voluntar din Salaj.